Σάλος με ομιλία του Μπόρις Τζόνσον: Μπέρδεψε ξανά τον HIV με το AIDS

Νέες επικρίσεις δέχεται ο Μπόρις Τζόνσον καθώς μπέρδεψε ξανά τον HIV με το AIDS σε ομιλία του σχετικά με τα εμβόλια και την πρόοδο της ιατρικής έρευνας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε ομιλία του ενώπιον 200 κορυφαίων επιχειρηματιών στο Global Investment Summit,  αναφέρθηκε «στο εντελώς απίθανο επίτευγμα της ανθρωπότητα τους τελευταίους 18 μήνες», σύμφωνα με την Telegraph.

«Ακόμη δεν έχουμε εμβόλιο για το AIDS, δεν έχουμε θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Αλλά μέσα σε έναν χρόνο από την εμφάνιση του Covid-19, αυτόν τον θανατηφόρο νέο ιό με αυτήν την εκπληκτική ικανότητα μετάδοσης, δημιουργήσαμε μία καινούργια πανοπλία για το ανθρώπινο είδος μας που πλέον γίνεται ισχυρότερο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μπόρις Τζόνσον.

Aidsmap: Απογοητευτικό ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ξεχωρίσει τον HIV από το AIDS

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Aidsmap, Μάθιου Χόντσον, τόνισε: «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ξεχωρίσει μεταξύ του HIV και του AIDS. Η άγνοια οδηγεί σε φόβο και στίγμα, τα οποία δημιουργούν εμπόδια στις δοκιμές και τη θεραπεία του HIV και βοηθούν στη διαιώνιση αυτής της ασθένειας», σημείωσε ο Χόντσον και πρόσθεσε:

«Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια από τότε που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να τερματίσει τις νέες μεταδόσεις HIV έως το 2030. Το PrEP λειτουργεί. Η αποτελεσματική θεραπεία του HIV αποτρέπει τη μετάδοση.

Ακόμη και χωρίς εμβόλιο για την προστασία από τον ιό HIV, έχουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να τερματίσουμε αυτήν την επιδημία- και έχουμε ένα σχέδιο δράσης για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Όπως υπογράμμισε: «Θα παρακινούσα τον πρωθυπουργό να αναλάβει τη δέσμευση που απαιτείται τώρα για την αξιοποίηση αυτού του σχεδίου. Ο τερματισμός του HIV θα ήταν μια ένδοξη κληρονομιά».

Ο επικεφαλής πολιτικής και εκστρατείας στο National AIDS Trust, Ντάνι Μπιλς, επεσήμανε ότι τα σχόλια του Τζόνσον απεικονίζουν τη “φτωχή αντίληψη που δυστυχώς επικρατεί ακόμη σχετικά με τον HIV σ’ αυτήν τη χώρα. η πρόσφατη έρευνά μας σε 3.000 ανθρώπους καταδεικνύει πως μεγάλο μέρος του κοινού ακόμη μπερδεύει το πώς μεταδίδεται ο HIV και δεν καταλαβαίνει  πώς είναι να ζει με τον HIV κάποιος το 2021. Ο HIV και το AIDS είναι διαφορετικές καταστάσεις.

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που ζουν με HIV στη Βρετανία δεν αναπτύσσουν AIDS, μία κατάσταση όπου σοβαρές ασθένειες προκαλούνται από το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο HIV είναι πλέον μια θεραπεύσιμη κατάσταση με την πλειονότητα των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζουν με τον ιό λαμβάνουν επιτυχημένη θεραπεία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουν περισσότεροι άνθρωποι αυτά τα βασικά στοιχεία για τον HIV σήμερα» υπογράμμισε ο Μπιλς.

Αυτή ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπόρις Τζόνσον μπέρδεψε τον HIV με το AIDS. Τον Απρίλιο, στη διάρκεια ενημέρωσης για τον κορονοϊό, είπε πως «ποτέ δεν πίστευα πως θα υπήρχαν διαθέσιμα και τόσο γρήγορα τόσα εμβόλια κατά του Covid-19, δεδομένου πως δεν υπάρχουν ακόμη εμβόλια για τον SARs ή το AIDS ή ό,τι άλλο».

Τότε πολλοί επέκριναν τον Τζόνσον που δεν κατάλαβε τη διαφορά μεταξύ HIV και AIDS, με κάποιους ακτιβιστές να ανεβάζουν γράφημα στα social media από το National AIDS Trust, όπου αναφέρεται ότι ο ιός HIV και το AIDS δεν πρέπει να συγχέονται.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ