Σάλος από την ανάρτηση της Dua Lipa: Δημοσίευσε χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας» που φτάνει μέχρι την Θεσπρωτία

Σε μία πρόκληση και κατά της Ελλάδας προχώρησε η Κοσοβάρα popstar που γεννήθηκε στο Λονδίνο, Dua Lipa, η οποία στον λογαριασμό της στο twitter ανήρτησε χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας, στα εδάφη της οποίας περικλείονται βαλκανικές αλλά και ελληνικές περιοχές, ενώ επεξηγεί και τον όρο “αυτόχθονες”. “Επίθετο, αναφέρεται σε κάτοικο περιοχής, ιθαγενής και όχι απόγονος από μετανάστες ή αποίκους” γράφει στην ανάρτησή της, η οποία προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων ιδίως για το γεγονός ότι προωθεί την ιδέα της “Μεγάλης Αλβανίας” κάτι στο οποίο δεν αναφέρεται ευθέως η popstar.

Η φωτογραφία που απεικονίζεται στην ανάρτησή της είναι το λάβαρο που είχε εμφανιστεί αρχικά στον ποδοσφαιρικό αγώνα της Σερβίας με την Αλβανία τον Οκτώβριο του 2014. Σύμφωνα με το himara.gr, tα δύο πρόσωπα που βλέπουμε λάβαρο είναι αυτό του ιδρυτή του αλβανικού κράτους Ισμαήλ Κεμάλι και του Αλβανού πολεμιστή Ίσα Μπολετίνι εθνικού ήρωα των Κοσοβάρων που πρωτοστάτησε στον ανταρτοπόλεμο κατά της Σερβίας το 1910. Ο χάρτης ανάμεσα στα δύο πρόσωπα, είναι αυτός της μεγάλης Αλβανίας, που εκτός των άλλων περιλαμβάνει ελληνικά εδάφη μέχρι και τη Θεσπρωτία καθώς και την Κέρκυρα.

Ο ειδικός επί των βαλκανικών θεμάτων Φλόριαν Μπίμπερ το χαρακτήρισε “ανόητο εθνικισμό” τονίζοντας ότι “ο χάρτης αντιπροσωπεύει το ίδιο είδος αποκλεισμού και επίσης επιθετικού εθνικισμού με οποιονδήποτε άλλο”. Άλλοι χαρακτήρισαν το tweet της “προπαγάνδα”, “τρομοκρατία” και μέρος της “ναζιστικής ατζέντας”. Ορισμένα σχόλια περιελάμβαναν υβριστικά κα ιαντι-αλβανικά σχόλια ενώ κάποιος της έγραψε το σύνθημα “Το Κοσσυφοπέδιο είναι η Σερβία”. Πριν από κάποιες μέρες η Lipa είχε αναρτήσει σύνδεσμο με μία αίτηση απαιτώντας από χάρτες της Apple να δείχνουν σύνορα ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία. Οι αναρτήσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά τη διαμεσολάβηση της ΕΕ για έναρξη διαλόγου Σερβίας-Κοσόβου, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πηγή: exit.al, himara.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ