Σάιμον Νίξον : Ευρώπη ή προνόμια του δημόσιου τομέα το δίλημμα Τσίπρα

«Γιατί άπαντες είναι στο σκοτάδι στην ΕλλάδαΣάιμον Νίξον στη Wall Street Journal. Ο Νίξον με το ερώτημα: «Θέλει πραγματικά ο Αλέξης Τσίπρας να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνηδιαπραγματεύσεις.

«Μέχρι πρόσφατα, η απάντηση φαινόταν σαφής» απαντά ο ίδιος στο ερώτημά του, μια που «ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να κρατήσει την Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα».

Στην συνέχεια ο Αμερικανός δημοσιογράφος παραθέτει μια περιγραφή της πορείας των διαπραγματεύσεων αλλά και της ισχυρής επιθυμίας των Ελλήνων να παραμείνουν στο ευρώ και την Ευρώπη για να καταλήξει με μια διαπίστωση στη�� ανάλυσή του.

«Για τους πιστωτές, η απάντηση για το αν ο κ. Τσίπρας θέλει πραγματικά να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη έρχεται μετά από μια απλή ερώτηση: Είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρόθυμη ή ικανή να μεταρρυθμίσει το δημόσιο τομέα στην Ελλάδα; Η τεράστια επέκταση του δημόσιου τομέα προκάλεσε την κρίση και είναι η αιτία που διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα που παρατείνει το Ελληνικό δράμα» συνεχίζει ο Σάιμον Νίξον.

«Παρόλο που οι αριθμοί του δημόσιου τομέα έχουν περικοπεί, πολύ λίγες θέσεις εργασίας χάθηκαν μέσω απολύσεων: Οι περισσότεροι έφυγαν μέσω γενναιόδωρων προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης που τώρα βαραίνουν το συνταξιοδοτικό σύστημα και ακρωτηριάζουν τα δημόσια οικονομικά. Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ορκιστεί να προστατέψει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας» συνεχίζει ο Σάιμον Νίξον.

«Για έξι χρόνια, στην Ελλάδα ο ιδιωτικός τομέας έχει καταβάλει συντριπτικά υψηλό τίμημα γι αυτή την προστασία των συμφερόντων του δημόσιου τομέα με τη μορφή χαμένων θέσεων εργασίας και υπερβολική φορολόγηση. Ο κ. Τσίπρας ήλπιζε να μεταφέρει αυτό το κόστος στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Αλλά αυτό δεν είναι το είδος της νομισματικής ένωσης που η Ελλάδα εντάχθηκε» προσθέτει στη συνέχεια ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal για να καταλήξει «Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επιλέξει μεταξύ της διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τη διατήρηση των προνομίων του δημόσιου τομέα. Δεν μπορεί να κάνει και τα δύο».

Πηγή: wsj.com

 

Διαβάστε επίσης:

Ζάιμπερτ: Η μπάλα βρίσκεται στην ελληνική πλευρά

Die Zeit: Το μυστικό “κούρεμα” της Μέρκελ

Πίτερ Σπίγκελ: Οι πόρτες της ΕΕ είναι ανοιχτές για νέα πρόταση της Αθήνας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ