Ρωσική «απόβαση» στην Αρκτική

Ρωσική «απόβαση» στην Αρκτική

Η περιοχή της Αρκτικής θα αποτελέσει προτεραιότητα το 2014 για τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις, που προσανατολίζονται στην ενίσχυση της πολεμικής εκπαίδευσης και ετοιμότητας στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Περιπολίες και καταδύσεις προγραμματίζει ο Βόρειος Στόλος, ενώ μια σειρά από παγοθραυστικά περιπολικά θα αναπτυχθούν στην περιοχή, προκειμένου να προστατεύουν τα συμφέροντα της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας του στόλου, Βαντίμ Σέργκα.

Η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη μονάδων αμυντικής αεροδιαστημικής και την κατασκευή ενός συστήματος πυραυλικών ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στην πόλη της Βορκούτα, που βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο. Η ολοκλήρωση του έργου έχει προγραμματιστεί για το 2018.

Το ρωσικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρά επίσης στην ανακαίνιση του στρατιωτικού αεροδρομίου Τεμπ, στα Νέα Σιβηρικά νησιά, στο βόρειο άκρο της ρωσικής επικράτειας.

Ο διεθνής ανταγωνισμός για την επιρροή στην Αρκτική έχει ενταθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Δανία και η Νορβηγία να αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, καθώς η παγωμένη Αρκτική εκτιμάται πως περιέχει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον κόσμο.

 ΠΗΓΗ: RIA Novosti 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ