Ρωσία: Η FSB απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας υψηλόβαθμων αξιωματούχων – Οι καμουφλαρισμένες βόμβες των Ουκρανών πρακτόρων

Φωτογραφία: Reuters

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) γνωστοποίησε σήμερα ότι απέτρεψε απόπειρα συνωμοσίας από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, με στόχο τη δολοφονία υψηλόβαθμων αξιωματικών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και μελών των οικογενειών τους στη Μόσχα.

Ο αντιστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, επικεφαλής των μονάδων Ραδιολογικής, Βιολογικής και Χημικής Άμυνας της Ρωσίας, σκοτώθηκε από βόμβα που ήταν κρυμμένη σε ένα ηλεκτρικό σκούτερ στις 17 Δεκεμβρίου στη Μόσχα έξω από το κτίριο στο οποίο βρισκόταν το διαμέρισμά του, κατ’ εντολήν της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών SBU, σύμφωνα με τη ρωσική Ανακριτική Επιτροπή.


Πηγή της SBU επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών βρισκόταν πίσω από την επιχείρηση αυτή. Η Ρωσία χαρακτήρισε τον φόνο του Κιρίλοφ τρομοκρατική επίθεση από το Κίεβο και δεσμεύτηκε να εκδικηθεί.


«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέτρεψε σειρά αποπειρών δολοφονίας υψηλόβαθμου στρατιωτικού προσωπικού του υπουργείου Άμυνας», αναφέρει σήμερα η FSB σε ανακοίνωσή της.

«Τέσσερις Ρώσοι πολίτες που εμπλέκονταν στην προετοιμασία των επιθέσεων αυτών έχουν συλληφθεί», προσθέτει.

Καμουφλαρισμένες βόμβες

Σύμφωνα με την FSB, υπηρεσία που διαδέχθηκε την KGB της σοβιετικής εποχής, ένας από τους συλληφθέντες βρέθηκε με μια βόμβα μεταμφιεσμένη σε φορητό φορτιστή, η οποία επρόκειτο να τοποθετηθεί με μαγνήτες στο αυτοκίνητο ενός ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας.

Ένας άλλος άνδρας είχε αναλάβει την αναγνώριση των στόχων, με σχέδιο να παραδώσει βόμβα που ήταν κρυμμένη σε φάκελο εγγράφων.

Η ακριβής ημερομηνία των σχεδιαζόμενων επιθέσεων δεν διευκρινίστηκε, αν και ένας από τους συλληφθέντες ανέφερε ότι είχε παραλάβει τη βόμβα στις 23 Δεκεμβρίου.

Σε αναζήτηση μιας «καλύτερης ζωής»

Δύο Ρώσοι υπήκοοι που συνελήφθησαν για την ενορχήστρωση των δολοφονιών και στρατολογήθηκαν στην Ουκρανία, αναφέρουν ότι πήγαν εκεί σε αναζήτηση μιας «καλύτερης ζωής», όπως παραδέχθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Σύμφωνα με την ομολογία του ενός, ο ίδιος και η σύζυγός του μετεγκαταστάθηκαν στην Ουκρανία τον Νοέμβριο του 2020.

«Το όνειρό μας δεν έγινε πραγματικότητα. Έχασα τη δουλειά μου και ήμουν άνεργος για ενάμιση χρόνο. Προέκυψαν ζητήματα μετανάστευσης», δήλωσε, ενώ ανέφερε ότι άρχισε να λαμβάνει πρόστιμα και ήρθε αντιμέτωπος με απειλές απέλασης.

Οι υπάλληλοι των ουκρανικών υπηρεσιών τον μετέφεραν τότε σε ένα μυστικό διαμέρισμα στο Κίεβο. «Εκεί, οι υπάλληλοι με το όνομα Alexey Nikolayevich και Ruslan μου έδειξαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο έπρεπε να τοποθετήσω κάτω από ένα αυτοκίνητο του Υπουργείου Άμυνας», δήλωσε.

Ο συλληφθείς πράκτορας δήλωσε ότι είχε ανακτήσει την εκρηκτική ύλη από μια κρυψώνα στην περιοχή της Μόσχας και είχε δοκιμάσει τον πυροκροτητή της.

«Δεν πρόλαβα να τοποθετήσω τη βόμβα καθώς με συνέλαβαν», δήλωσε, σύμφωνα με την FSB.

Ο δεύτερος κρατούμενος δήλωσε επίσης ότι είχε μετακινηθεί στην Ουκρανία, όπου στρατολογήθηκε από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις. «Μετά από αυτό, φέτος, με έστειλαν στη Ρωσία για να κατασκοπεύσω υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, την τοποθεσία τους και τα αυτοκίνητά τους. Παρέδιδα όλα τα δεδομένα που συλλέγονταν στον άνθρωπο που επέβλεπε την επιχείρηση, για να οργανώσει στη συνέχεια τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των αξιωματούχων και των οικογενειών τους», εξήγησε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Tass

Exit mobile version