Ρωσία: Διάσημος ηθοποιός αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για «αντι-ρωσική» συνέντευξη

Ο διάσημος ηθοποιός Αρτούρ Σμολιάνικοφ, από τη Ρωσία,  αντιμετωπίζει ποινική δίωξη στην πατρίδα του, επειδή, όπως υποστηρίζουν οι αρχές, προέβη σε «αντι-ρωσικές» δηλώσεις σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Novaya Gazeta Europe.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έληξε η εκεχειρία – Ο Ζελένσκι κατηγορεί την Μόσχα ότι δεν την τήρησε

Ο Σμολιάνικοφ, ο οποίος άρχισε την καριέρα του το 2005 με την ταινία «Η Ένατη Εταιρία» η οποία αφορούσε την αποτυχημένη στρατιωτική εκστρατεία της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, δήλωσε στη συνέντευξη του την περασμένη εβδομάδα ότι, αν ήταν να πολεμήσει, θα πολεμούσε στο πλευρό της Ουκρανίας και όχι της Ρωσίας.

Ο Σμολιάνικοφ είχε δηλώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι δεν ζει πλέον στην Ρωσία.

Ρωσία: Αντιδράσεις στη Μόσχα μετά τον θάνατο 63 στρατιωτών στην Ουκρανία

Οι δηλώσεις του στην εφημερίδα Novaya Gazeta Europe, η οποία είναι απαγορευμένη στην Ρωσία, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από μέλη της ρωσική βουλής, με ένα εξ αυτών να δηλώνει ότι ο ηθοποιός θα πρέπει να αποκλεισθεί απ’ όλες τις χρηματοδοτούμενες από το κράτος ταινίες.

«Εγώ θα απευθυνθώ στην Ανακριτική Επιτροπή με αίτημα να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον αυτού του προδότη», δήλωσε ο βουλευτής Μπισουλτάν Χαμζάγεφ στο πρακτορείο Ria Novosti.

Η Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε την ποινική δίωξη εναντίον του Σμολιάνικοφ αφού έδωσε συνέντευξη σε ένα «δυτικό μέσο» , χωρίς ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, δεκάδες καλλιτέχνες και ηθοποιοί έχουν φύγει στο εξωτερικό, φοβούμενοι ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους σκληρούς νόμους περί διάδοσης «παραπληροφόρησης» για τον πόλεμο στην Ουκρανία ή της δυσφήμησης του ρωσικού στρατού.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ