Ρωσία: Δεν έχουν σχέση οι Τσανάεφ με τους ισλαμιστές αυτονομιστές

Ρωσία: Δεν έχουν σχέση οι Τσανάεφ με τους ισλαμιστές αυτονομιστές

 

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν στοιχεία για σχέσεις των αδελφών Τσανάεφ με παράνομες ένοπλες οργανώσεις στον Βόρειο Καύκασο και ειδικότερα με τον τελευταίο εν ζωή σημαντικό οπλαρχηγό των ισλαμιστών αυτονομιστών, Ντόκου Ουμάροφ.

Αυτό μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα ανώνυμες πηγές στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες ωστόσο διευκρινίζουν ότι δεν έχουν δεχθεί οποιοδήποτε σχετικό νέο αίτημα διερεύνησης της υπόθεσης από τις αμερικανικές αρχές.

Νωρίτερα είχαν εμφανιστεί πληροφορίες ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούν τυχόν σχέση ειδικά του Ταμερλάν Τσαρνάεφ -του μεγαλύτερου από τους δύο αδελφούς- με την τρομοκρατική οργάνωση «Εμιράτο του Καυκάσου» και τον Ντόκου Ουμάροφ, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε αναλάβει την ευθύνη το 2011 για την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας «Νταμαντιέντοβο» και κατά τις ρωσικές υπηρεσίες βρίσκεται πίσω από πολλές τρομοκρατικές ενέργειες των τελευταίων χρόνων στη Ρωσία, ακόμη και πίσω από την προετοιμασία δολοφονικής απόπειρας κατά του προέδρου Πούτιν.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ «η οικογένεια Τσαρνάεφ εγκατέλειψε πολύ παλιά το Βόρειο Καύκασο, όταν τα αδέλφια ήταν ουσιαστικά μαθητές και ποτέ δεν είχαν γίνει αντικείμενο προσοχής των υπηρεσιών δημόσιας τάξης».

Στη Δημοκρατία της Τσετσενίας έχουν μείνει κάποιοι συγγενείς τους, αλλά η ίδια η οικογένεια Τσαρνάεφ ήταν ουσιαστικά περαστική από την πρωτεύουσα της Γκρόζνι πριν από 7 χρόνια, οπότε και αναχώρησαν για το εξωτερικό τα δύο αδέλφια.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ