Ρωσία: Ομαδικά ταξίδια εγκύων στην Αργεντινή – Έχουν όλες «μπει στον μήνα τους»

Περισσότερες από 5.000 έγκυοι γυναίκες από την Ρωσία έχουν ταξιδέψει στην Αργεντινή τους τελευταίους μήνες, ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη και σε μία μόνο πτήση είχαν επιβιβαστεί 33, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το BBC.

Ρωσία: Τόνους χρυσού αγόρασαν πέρσι οι πολίτες – Οι λόγοι και τα κίνητρα

Η Εθνική Υπηρεσία Μετανάστευσης της Αργεντινής ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα, όλες οι Ρωσίδες που έφτασαν στην χώρα ήταν στις τελευταίες εβδομάδες της κύησης. Σύμφωνα με το BBC, πιστεύεται ότι οι γυναίκες θέλουν να βεβαιωθούν ότι τα μωρά τους θα γεννηθούν στην Αργεντινή, για να λάβουν την υπηκοότητα της συγκεκριμένης χώρας. Ο αριθμός των αφίξεων έχει αυξηθεί πρόσφατα, κάτι που σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.  Από τις 33 γυναίκες που έφτασαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής με μία πτήση την περασμένη Πέμπτη, οι τρεις συνελήφθησαν λόγω «προβλημάτων με τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα». Το ίδιο είχε συμβεί και με ακόμα τρεις γυναίκες την προηγούμενη μέρα, δήλωσε η επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης Φλορέντσια Καρινιάνο, στην εφημερίδα La Nacion.

Οι Ρωσίδες είχαν αρχικά ισχυριστεί ότι επισκέπτονταν την Αργεντινή ως τουρίστριες, είπε. «Σε αυτές τις περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν ήρθαν εδώ για να κάνουν τουρισμό. Το αναγνώρισαν οι ίδιοι». Η ίδια είπε ότι οι Ρωσίδες ήθελαν τα παιδιά τους να έχουν Αργεντινή υπηκοότητα, επειδή έδινε περισσότερη ελευθερία από ένα ρωσικό διαβατήριο.
“Το πρόβλημα είναι ότι έρχονται στην Αργεντινή, γράφουν τα παιδιά τους ως Αργεντινούς υπηκόους και φεύγουν. Το διαβατήριό μας είναι πολύ ασφαλές σε όλο τον κόσμο. Επιτρέπει στους κατόχους του να εισέλθουν σε 171 χώρες χωρίς βίζα”, είπε η κ. Καρινιάνο.

Ρωσία: Φάρσα τα περί μυστικού σχεδίου ειρήνευσης στην Ουκρανία

Ο τοκετός στην Αργεντινή

Η απόκτηση ενός παιδιού στην Αργεντινή επιταχύνει επίσης τη διαδικασία για να πάρουν την υπηκοότητα και οι γονείς του. Σήμερα, οι Ρώσοι μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα μόνο σε 87 χώρες.  Ο δικηγόρος των τριών γυναικών που συνελήφθησαν την Πέμπτη είπε ότι βρίσκονται κακώς έχουν φυλακιστεί , εφόσον αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι είναι «ψεύτικες τουρίστριες». Αυτός είναι ένας όρος “που δεν υπάρχει στη νομοθεσία μας”, είπε ο Christian Rubilar. «Αυτές οι γυναίκες που δεν διέπραξαν έγκλημα, ούτε παραβίασαν κανένα μεταναστευτικό νόμο, στερούνται παράνομα την ελευθερία τους», πρόσθεσε.

Η εφημερίδα La Nacion απέδωσε την δραματική αύξηση των αφίξεων Ρώσων πολιτών στην Αργεντινή, στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εφημερίδα έγραψε ότι «εκτός από το ότι γλιτώνουν τον πόλεμο, μπορούν να απολαύσουν και τις υγειονομικές υπηρεσίες της Αργεντινής -η οποία είναι γνωστή για την υψηλή ποιότητα υγειονομικών υπηρεσιών και την ποικιλία νοσοκομείων που έχει- ενώ σταθερή αιτία προσέλκυσης στην χώρα είναι ότι μπορούν οι Ρωσίδες να ταξιδέψουν σε αυτήν, χωρίς θεώρηση εισόδου (βίζα).

Τουρισμός γεννήσεων

Ένας ρωσόφωνος ιστότοπος τον οποίον παρακολουθεί το BBC προσφέρει μάλιστα διάφορα πακέτα για τις μέλλουσες μητέρες που επιθυμούν να γεννήσουν στην Αργεντινή. Ο ιστότοπος διαφημίζει υπηρεσίες όπως εξατομικευμένα σχέδια τοκετών, παραλαβές από το αεροδρόμιο, μαθήματα ισπανικών και εκπτώσεις στο κόστος παραμονής στα «καλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας της Αργεντινής».
Τα πακέτα κυμαίνονται από “οικονομική θέση”, που ξεκινά από 5.000 $ (4.144 £), έως “πρώτη θέση”, ξεκινώντας από 15.000 $ (12.433 £).
Ο ιστότοπος αναφέρει ότι ο ιδρυτής του διευκολύνει τον «τουρισμό γεννήσεων» και προσφέρει υποστήριξη σε υπηρεσίες μετανάστευσης από το 2015, ενώ η εταιρεία σημειωνει ότι είναι “100% Αργεντινή”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ