Ρωσία: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών – «Ο λαός μας θα κάνει την μόνη δυνατή σωστή επιλογή»

Στις 17 Μαρτίου 2024 θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, όπως αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου στη διάρκεια συνεδρίασής του, που μεταδόθηκε απευθείας από τα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα.

Η απόφαση, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, «ορίζει (τη διεξαγωγή) των προεδρικών εκλογών στις 17 Μαρτίου 2024». «Η απόφαση αυτή δίνει πρακτικά το εναρκτήριο λάκτισμα στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές», σημείωσε η πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Σημείωσε ότι σε αυτές τις εκλογές θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά κάτοικοι των περιφερειών Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Πρόκειται για τις ουκρανικές περιφέρειες που η Ρωσία ανακοίνωσε την προσάρτησή τους.

Οι εκλογές αυτές «θα αποτελέσουν ένα είδος κορύφωσης της επανένωσης» με τη Ρωσία, υπογράμμισε η Ματβιένκο, σημειώνοντας ότι «επιλέγοντας μαζί αρχηγό κράτους, μοιραζόμαστε πλήρως την κοινή ευθύνη και το κοινό πεπρωμένο της πατρίδας μας».

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν βάσει της ημερομηνίας αυτής λίγο μετά την δεύτερη επέτειο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία προκάλεσε την επιβολή άνευ προηγουμένου κυρώσεων στη Ρωσία.

«Παρά τις δύσκολες εξωτερικές συνθήκες και τις απόπειρες του εχθρού να αποδυναμώσει τη Ρωσία, εμείς παραμένουμε πιστοί στις βασικές μας συνταγματικές αρχές και εγγυόμαστε όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών», πρόσθεσε η Ματβιένκο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, «οι πολίτες μας, η κοινωνία μας συσπειρώνονται όπως ποτέ» γύρω από την εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, «και το καθήκον του κράτους είναι να αποδειχθεί αντάξιο αυτής της εμπιστοσύνης, να αποτρέψει την παραμικρή πρόκληση».

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι υποψήφιος για μια νέα εξαετή θητεία στον προεδρικό θώκο της Ρωσίας. Ωστόσο η συνταγματική αναθεώρηση του 2020 του επιτρέπει θεωρητικώς να παραμείνει στην εξουσία ως το 2036. «Ο λαός μας θα κάνει την μόνη δυνατή σωστή επιλογή (…), ψηφίζοντας για τη Ρωσία, για τη νίκη», κατέληξε η Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ