Ρέντσι: Η Ιταλία επέλεξε σταθερότητα

Ρέντσι: Η Ιταλία επέλεξε σταθερότητα

«Είμαστε έτοιμοι να ηγηθούμε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιταλία επέλεξε την σταθερότητα», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα “Λα Στάμπα” και σε άλλες τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Η Ιταλία παίρνει την άδεια να πει ότι θέλει να αλλάξει την Ευρώπη, διότι αρχίζει από τον εαυτό της, από την κατάργηση των περιφερειών», τονίζει ο 39χρονος Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι «αν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη, πρέπει να την αλλάξουμε».

Σε ότι αφορά, δε, τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ρέντσι δηλώνει ότι «πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα ονόματα, πρέπει να συμφωνηθεί η ατζέντα δράσης», διότι «τον ενδιαφέρουν περισσότερο οι θέσεις εργασίας και λιγότερο οι καρέκλες της εξουσίας».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δηλώνει επίσης ότι «διατηρεί άριστη σχέση με την κυρία Μέρκελ» και ότι «θεωρεί χυδαίο και άκομψο τον τρόπο με το οποίο κάποιες πολιτικές δυνάμεις προσπάθησαν να κερδίσουν ψήφους μιλώντας άσχημα για την Μέρκελ». Επιβεβαιώνει, δε, ότι στην πρόσφατη ευρωπαϊκή σύνοδο, μετά τις Ευρωεκλογές, η καγκελάριος τον υποδέχθηκε λέγοντας «καλώς ήλθε ο ταυρομάχος», με αναφορά στο θετικό αποτέλεσμα, του 40,8%, που πέτυχε η κεντροαριστερά στην Ιταλία.

«Σε ότι αφορά την αγορά της εργασίας ή την δομή του δημοσίου, θεωρώ την Γερμανία υπόδειγμα, και όχι εχθρό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι σε άλλα θέματα δεν υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις». Για τον λόγο αυτό, λέει ο Ρέντσι, η Ιταλία «θα επαναλάβει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές δεν πρέπει να είναι μόνον εκείνες της λιτότητας, αλλά και της ανάπτυξης, των μεταρρυθμίσεων και της απασχόλησης».

Σε σχέση με τις προτεραιότητες του ιταλικού εξαμήνου προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την 1η Ιουλίου, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης αναφέρει ότι τα κύρια θέματα θα είναι «η ανανέωση των ευρωπαϊκών οργάνων, οι πόροι για τον οικονομικό προγραμματισμό μέχρι το 2020 και η κοινή βούληση για αλλαγή του μοντέλου οικονομικής πολιτικής».

Σε σχέση με την λαθρομετανάστευση, ο Ιταλός πρωθυπουργός τονίζει: «Πριν ζητήσει κάτι, η Ιταλία δρα. Το να βλέπει κανείς να πεθαίνουν παιδάκια τριών ετών στον βυθό της θάλασσας και να λέει ότι δεν είναι δικό του πρόβλημα είναι κάτι το απολίτιστο, κάτι το ανήθικο. Αντιβαίνει στους κανόνες της θάλασσας, στην κουλτούρα της υποδοχής που γεννήθηκε στην Μεσόγειο: στον πολιτισμό της Αθήνας και της Ρώμης. Μάθαμε ότι η υποδοχή και η διάσωση του φιλοξενούμενου είναι μια ιερή αξία. Με την επιχείρηση Mare Nostrum σώζουμε τόσες ζωές. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να ζητήσει από τον ΟΗΕ να παρέμβει στην Λιβύη και να δείξει, γενικότερα, ικανότητα στην διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων. Θεωρούμε ότι η Frontex μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερο και με πιο αποδοτικό τρόπο».

Σε σχέση, τέλος, με τους κύριους πολιτικούς του αντιπάλους, τον Μπέπε Γκρίλο και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Ματέο Ρέντσι δηλώνει: «Δεν πρέπει να νομίζουμε ότι είναι εκτός παιχνιδιού, θα ήταν λάθος. Η Ιταλία είναι ικανή για ό,τι μπορεί να βάλει ο νους μας, με την καλή και την κακή έννοια. Είναι συγχρόνως η χώρα της παραφροσύνης και της μεγαλοφυΐας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ