QuBA: Τεστ κορονοϊού με βάση τον… αέρα της αναπνοής – Τραγουδάς ή φωνάζεις και μαθαίνεις αν είσαι θετικός

Μία ταχύτερη και λιγότερο δυσάρεστη διαδικασία για τον εντοπισμό των μεταδοτών του κορονοϊού με βάση τον αέρα της αναπνοής δοκιμάζεται στη Γερμανία καθώς μέχρι στιγμής τα διαγνωστικά τεστ περιλαμβάνουν τη λήψη επιχρίσματος από τον λαιμό και το αποτέλεσμα είναι συνήθως διαθέσιμο σε 15 έως 20 λεπτά.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με νέες τεχνολογίες και μία από αυτές δοκιμάζεται αυτήν τη στιγμή στο κέντρο βιομηχανικής επαγγελματικής κατάρτισης της πόλης Ρεμσάιντ της Γερμανίας και η έγκρισή του έχει ήδη ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με το δίκτυο ntv.de.

Ονομάζεται QuBA (Quick Breath Analyzer) και πρόκειται για έναν θάλαμο εντός του οποίου πρέπει να σταθεί κάποιος. Η εκπνοή του αέρα από μόνη της δεν είναι αρκετή: τα υποκείμενα των τεστ πρέπει να φωνάζουν ή να τραγουδούν για τουλάχιστον οκτώ δευτερόλεπτα, έτσι ώστε η συσκευή να μπορεί να εντοπίσει τον κορονοϊό. «Στη συνέχεια μπορεί να βγει το αρνητικό ή θετικό αποτέλεσμα μέσα σε ένα λεπτό» είπε ο Ινγκο Μπρόιερ, εκπρόσωπος της εταιρείας που θα το εμπορεύεται» στο ntv.

«Γνωρίζουμε ότι ένα μολυσματικό άτομο εκπέμπει σημαντικά περισσότερα σωματίδια από ένα μη μολυσματικό άτομο. Με την νέα τεχνολογία θα εντοπίζονται τα μολυσμένα άτομα με βάση το μέγεθος και τη συγκέντρωση των σωματιδίων», όπως εξήγησε ο ειδικός αερολυμάτων Κρίστοφ Άσμπαχ της Εταιρείας Ερευνών αερολυμάτων («Society for Aerosol Research)».

Ωστόσο, το τεστ δείχνει μόνο εάν ένα άτομο είναι ήδη μεταδοτικό. Εάν ένα άτομο έχει ήδη μολυνθεί, αλλά πιθανώς δεν μεταδίδει ακόμη τον ιό μπορεί ακόμα να προσδιορίσει μόνο το μοριακό τεστ PCR.

«Η ακρίβεια των διαγνωστικών τεστ στο θάλαμο QuBA είναι συγκρίσιμη με μια δοκιμή PCR. Αυτό προκύπτει από τις πρώτες δοκιμές που πραγματοποίησε στην πατρίδα του από τον Δεκέμβριο και μετά», δήλωσε ο Ολλανδός εφευρέτης του Πέτερ βαν Βέες στην εφημερίδα «Rheinische Post». Ένας θάλαμος QuBA κοστίζει περίπου 120.000 ευρώ, αλλά ένα μεμονωμένο τεστ θα είναι βέβαια συγκριτικά φθηνό. Μια άλλη διαφορά με το γρήγορο διαγνωστικό τεστ αντιγόνου είναι ότι δεν δημιουργούνται σκουπίδια. Επιπλέον, ο θάλαμος θα μπορεί να πραγματοποιεί έως και 80 τεστ ανά ώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ