Qatar Gate – Politico: Στο φως οι πρώτες ανακρίσεις – «Δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε καν τον σύντροφό μου» είπε η Καϊλή

Στις 9 Δεκεμβρίου πέρσι, ο χρόνος στις Βρυξέλλες πάγωσε. Καθώς μια ομίχλη σκέπαζε την πόλη, η αστυνομία άρχισε μια σειρά επιδρομών, συλλαμβάνοντας βασικούς υπόπτους σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς, το Qatar gate, που θα συγκλόνιζε την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον πυρήνα της, γράφει σήμερα το Politico, παρουσιάζοντας τις καταθέσεις των κατηγορουμένων, όταν αυτοί προσήχθησαν ενώπιον των ανακριτών.

Οι ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και η  αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, ανακρίθηκαν υπό κράτηση τις ώρες και τις ημέρες που ακολούθησαν. Αργότερα, σε ορισμένους απαγγέλθηκαν προκαταρκτικές κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.  Μια κρύπτη αστυνομικών εγγράφων, την οποία είδε το POLITICO, περιλαμβάνει αντίγραφα των αρχικών αστυνομικών συνεντεύξεων με τέσσερα από τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα ότι βρίσκονται στο επίκεντρο της υπόθεσης που είναι γνωστή ως Qatargate και αυτοί είναι οι Pier Antonio Panzeri, Φραντσέσκο Τζόρτζι, Εύα Καϊλή και Andrea Cozzolino.

Ιδού τι είπαν όταν ρωτήθηκαν για πρώτη φορά σχετικά με τον ρόλο τους  στις φερόμενες προσπάθειες ξένων κυβερνήσεων να διαφθείρουν την καρδιά της δημοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιερ Αντόνιο Παντσέρι: Πρώτα αρνήθηκε τα πάντα

Η αστυνομία συνέλαβε τον Panzeri στο σπίτι του στις 10:02 π.μ. στις 9 Δεκεμβρίου. Αργότερα θα ομολογούσε τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο, αλλά τις δύο ημέρες που ακολούθησαν τη σύλληψή του επέμεινε σε μια απλή στρατηγική: άρνηση, άρνηση, άρνηση.  “Αυτό που πήρα, ήταν η πληρωμή μου ως αντάλλαγμα για συμβουλευτική και όχι με στόχο τη διαφθορά”, είπε στην αστυνομία, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση των καταθέσεών του, στις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Ο Panzeri είναι πρώην ευρωβουλευτής που αποχώρησε από το Κοινοβούλιο το 2019 και ίδρυσε μια ΜΚΟ. Στη συνέντευξή του, παραδέχθηκε ότι πήρε χρήματα από το Κατάρ, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά την εγκληματικότητα, και χαρακτήρισε όσα έκανε ως “κλασικό lobbying”. Είπε ότι έπαιρνε 17.000 ευρώ σε μετρητά ανά μήνα από το κράτος του Κόλπου επί σειρά ετών, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 600.000 ευρώ, αλλά ότι η εργασία του για το Κατάρ δεν αποκαλύφθηκε επειδή το κράτος του Κόλπου ήθελε να κρατήσει τα πράγματα μυστικά. Παραλείποντας να δηλώσει τα χρήματα, ο Panzeri παραδέχτηκε τελικά στην αστυνομία, ότι “μάλλον έκανε λάθος”.

Είπε επίσης ότι παρείχε μόνο πληροφορίες και δεν έκανε “κανένα βήμα” υπέρ του Κατάρ. Δήλωσε ότι εργάστηκε υπό τον όρο ότι η χώρα θα βελτιώσει την εργατική της νομοθεσία ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που σχεδίαζε να φιλοξενήσει στα τέλη του 2022. “Σας δίνω ένα χέρι και εσείς κάνετε μεταρρυθμίσεις”, ισχυρίστηκε ότι είπε σε κορυφαίο αξιωματούχο του Κατάρ. “Διαφορετικά, η χώρα σας δεν θα είναι εμπορεύσιμη όσον αφορά την Ευρώπη”.

Αναφερόμενος στην καριέρα του πριν από την πολιτική, ως επικεφαλής συνδικάτου που διαπραγματευόταν με εταιρείες για λογαριασμό των εργαζομένων στο Μιλάνο, ο Panzeri καυχήθηκε ότι ήταν ένας “ταλαντούχος” διαπραγματευτής, αλλά δήλωσε ότι δεν ήταν εγκέφαλος της διαφθοράς. “Δεν είμαι εγώ αυτός που κινεί τα νήματα, αν υπάρχει τέτοιο πρόσωπο”, είπε.

Λίγο περισσότερο από ένα μήνα αργότερα, τον Ιανουάριο του 2023, προέκυψε ότι ο Panzeri είχε παραδεχτεί την ενοχή του κι είχε κάνει συμφωνία με τους εισαγγελείς.  Ο Marc Uyttendaele, δικηγόρος του Panzeri, δήλωσε στο POLITICO: “Δεν σχολιάζουμε αυτή την υπόθεση”.

Francesco Giorgi – Αποδοχή

Ο Τζόρτζι συνελήφθη 40 λεπτά μετά τον Panzeri. το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου. Τις ώρες που ακολούθησαν, ήταν πρόθυμος να μιλήσει στους ερευνητές για το ταξίδι που τον έφερε εκεί. Ήρθε στις Βρυξέλλες, όπως είπε, ως φοιτητής του Erasmus και βρήκε  θέση ως ασκούμενος στο Κοινοβούλιο. Από εκεί, πήγε να εργαστεί ως βοηθός του Panzeri, ο οποίος ήταν τότε ευρωβουλευτής.

“Για μένα, ο Panzeri είναι ένας μέντορας”, δήλωσε σε συνομιλία με την αστυνομία στις 9 Δεκεμβρίου 2022. “Χάρη σε αυτόν γνώρισα τη σύζυγό μου”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Εύα Καϊλή, την πρώην αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου που συνελήφθη την ίδια ημέρα και με την οποία έχει μια μικρή κόρη.

Παρόλο που εργαζόταν ως βοηθός ενός άλλου ευρωβουλευτή – του Andrea Cozzolino, επίσης υπόπτου για το Κατάρ – όταν συνελήφθη, ο Giorgi εξακολουθούσε να εργάζεται σε δεύτερη μοίρα για τον Panzeri, βοηθώντας τον στη δουλειά του με το Κατάρ, επειδή ένιωθε “υπόχρεος σε αυτόν”. Αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση ή ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες. “Πάντα πληρώναμε τους φόρους μας”, είπε για τον εαυτό του και την Καϊλή.

Η αστυνομία ενημέρωσε τον Τζόρτζι, την επόμενη ημέρα ότι είχε συλλάβει τον πατέρα της Καϊλή, βρίσκοντας στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά, και ότι περισσότερα χρήματα είχαν βρεθεί στο διαμέρισμα που ο Τζόρτζι μοιραζόταν με την Καϊλή.

Η αντίδρασή του ήταν να τα αποκαλύψει όλα. Η Καϊλή, είπε, γνώριζε για την προέλευση των μετρητών, αλλά δεν ήταν “μέρος του δικτύου” επιρροής που είχαν δημιουργήσει ο ίδιος και ο Panzeri για λογαριασμό του Κατάρ. Σε μεταγενέστερες δηλώσεις, ο Τζόρτζι θα ανακαλέσει την πρώιμη δήλωσή του ότι η Καϊλή γνώριζε την προέλευση των μετρητών. “Θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να μπορέσει η κόρη μου να μείνει με τη μητέρα της”, είπε.  Ο Panzeri, είπε, ότι είχε συμφωνία με το Κατάρ για τη δημιουργία μιας επιχείρησης άσκησης πίεσης εντός του Κοινοβουλίου. Βοήθησε στην δημιουργία του σχεδίου και μάζευε σακούλες με χρήματα από τους απεσταλμένους του Κατάρ, σε χώρους στάθμευσης στις Βρυξέλλες. Σχεδόν ως εκ των υστέρων, ανέφερε ότι ο Panzeri εργαζόταν επίσης για το Μαρόκο και τη Μαυριτανία.

Εξέφρασε τη λύπη του για την εμπλοκή του στο σχέδιο του Panzeri. “Με άγχωνε”, είπε ο Τζόρτζι. “Καταλαβαίνω ότι πρόκειται για ένα ανθυγιεινό σύστημα”. “Είναι πραγματική ανακούφιση που μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό”, είπε όταν ολοκληρώθηκε η ανάκριση. “Ποτέ δεν αγάπησα την πολυτέλεια. Δεν ξέρω γιατί έχασα τον δρόμο μου”.  Ο δικηγόρος του Τζόρτζι δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Εύα Καϊλή: Διαπραγματεύτηκε

Στην πρώτη της επαφή με τους ερευνητές, στις 10 Δεκεμβρίου 2022, η Καϊλή δήλωσε ότι έμεινε άναυδη από τις κατηγορίες. “Είμαι σε ένα σημείο που δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε καν τον σύντροφό μου”, είπε. Πίστευε ότι ο Τζόρτζι ήταν “ιδεαλιστής, πολύ ευγενικός”, προσθέτοντας ότι είχε έλλειψη μετρητών και ότι πάλευε να συνεισφέρει στα κοινά έξοδα.

Περιέγραψε την ημέρα της σύλληψής τους ως ημέρα απόλυτου πανικού: Ο σύντροφός της έχει συλληφθεί, και ο πατέρας της επίσης, ενώ μετέφερε μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά που του είχε παραδώσει. Η μικρή της κόρη ενδέχεται να παραδοθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Όταν άκουσε ότι ο Τζόρτζι είχε συλληφθεί και το αυτοκίνητό της είχε κατασχεθεί, νόμιζε ότι είχε “πάθει τροχαίο ατύχημα”. Στη συνέχεια, εντόπισε ένα άρθρο σε βελγική εφημερίδα με το όνομα του Panzeri μαζί με την αναφορά ενός μεγάλου χρηματικού ποσού, το οποίο της θύμισε ότι ο πρώην ευρωβουλευτής είχε αφήσει μια βαλίτσα και κάποια χρήματα στο σπίτι της.

Είπε ότι φαντάστηκε ότι η προέλευση των χρημάτων μπορεί να μην ήταν “καλή” και ζήτησε από τον πατέρα της να τα πάρει από το διαμέρισμά της μέσα στη βαλίτσα, μαζί με ένα τηλέφωνο και ένα φορητό υπολογιστή που βρήκε στο γραφείο του Τζόρτζι. “Πριν από αυτό, δεν είχα ποτέ αναλογιστεί την προέλευση αυτών των χρημάτων”, είπε.

Αρνήθηκε ότι ήταν μέλος οποιουδήποτε δικτύου. Οποιεσδήποτε αποφάσεις της που θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκές για το Κατάρ, υποστήριξε, ήταν επίσημες δουλειές εκ μέρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που επιθυμούσαν να οικοδομήσουν μια σχέση με μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. “Όλοι μου ζήτησαν να συνεχίσω σε αυτόν τον δρόμο [για το θέμα αυτό]”, δήλωσε η Κάιλι.

Σε μια δεύτερη συνέντευξη, εννέα ημέρες αργότερα, η αστυνομία εστίασε το ενδιαφέρον της στις τσάντες και τα μετρητά. Η απομαγνητοφώνηση περιλαμβάνει ακατέργαστα σχέδια τσαντών και βαλιτσών. Η Kaili είπε ότι γέμισε εν μέρει τη βαλίτσα του Panzeri με χρήματα από το χρηματοκιβώτιο του Τζόρτζι.  Ήξερε ποια χρήματα ήταν του Panzeri επειδή ο Τζόρτζι τα κρατούσε σε δεσμίδες , ενώ τα δικά του τα είχε χύμα. Περιέγραψε μια άλλη τσάντα στο χρηματοκιβώτιο – τη δική της – που περιείχε περίπου 30.000 έως 40.000 ευρώ. Την κρατούσε έτοιμη για προληπτικούς λόγους, όπως είπε, “σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης”.  Ο Sven Mary, δικηγόρος της Καϊλή τόνισε την ανάγκη για ακριβή αναφορά, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Οι δικηγόροι της Καϊλή έχουν ασκήσει δίωξη κατά της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι οι βελγικές αρχές χειρίστηκαν λανθασμένα τη διαδικασία συλλογής αποδεικτικών στοιχείων και προκάλεσαν εσωτερική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αντρέα Κοτζολίνο: Απελπισία

Η συνομιλία του Κοτζολίνο  με τη βελγική αστυνομία έγινε πολύ αργότερα από τις άλλες, στις 21 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, μετά την επιστροφή του στις Βρυξέλλες και ύστερα από μήνες που είχε μείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό, στη Νάπολη.

“Η ζωή μου έχει καταστραφεί, η εικόνα μου έχει καταστραφεί”, είπε ο Ιταλός ευρωβουλευτής στην αστυνομία. “Δεν έχω καμία επιθυμία να επιστρέψω στο Κοινοβούλιο. Η πολιτική μου ζωή καταστράφηκε, καταστράφηκε, δεν είχα ποτέ στο παρελθόν προβλήματα με το δικαστικό σύστημα, ήμουν πολύ σεβαστός στην Ιταλία, αλλά ο κόσμος μου κατέρρευσε”.

Ο ίδιος αρνήθηκε τα πάντα. Δεν έκανε, είπε, ποτέ τίποτα υπέρ του Κατάρ ή του Μαρόκου στο Κοινοβούλιο. Δεν έλαβε 250.000 ευρώ από το Κατάρ για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του 2019. Δεν συναντήθηκε με τον επικεφαλής των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών. Δεν προσέλαβε τον Τζόρτζι, στο πλαίσιο συμφωνίας με τον Πάντσερι. Δεν έλαβε οδηγίες από το ζεύγος να υπερασπιστεί το Κατάρ σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου ο υπουργός Εργασίας της χώρας Αλί μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι εξετάστηκε από ευρωβουλευτές ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

“Έχω την εντύπωση ότι με ξεγέλασαν”, δήλωσε ο Κοτζολίνο, καθώς τόνισε το τίμημα που είχε επιφέρει στην υγεία του η εμπλοκή του στο σκάνδαλο. Απέρριψε την υπόνοια ότι χρησιμοποίησε κωδικοποιημένη γλώσσα όταν μιλούσε με τον Μαροκινό πρέσβη στην Πολωνία, τον οποίο η αστυνομία υποπτεύεται ότι ηγείται των προσπαθειών του Ραμπάτ να διαφθείρει το Κοινοβούλιο. Οι λέξεις “κοστούμια και γραβάτες” δεν αναφέρονταν σε χρήματα, δήλωσε ο ευρωβουλευτής. Αλλά έδωσε στον πρέσβη τέσσερις γραβάτες Marinella. “Του αρέσουν οι γραβάτες”, δήλωσε ο Κοτζολίνο.  Οι δικηγόροι του δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ