Qatar Gate – Le Soir: Πώς ο Παντσέρι οργάνωσε και σκηνοθέτησε την ακρόαση του Καταριανού υπουργού στην Ευρωβουλή

Το παρασκήνιο της ακρόασης που είχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ, λίγο πριν αρχίσουν οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Εμιράτο, με στόχο να μην ακουστούν κακά λόγια σε βάρος της μικρής, αλλά οικονομικά πανίσχυρης χώρας, αποκαλύπτει η βελγική εφημερίδα Le Soir. Μέρος των αποκαλύψεών της στηρίζεται ακόμα και στις υποκλοπές τηλεφωνημάτων που έκαναν οι βελγικές αρχές που ερευνούν το Qatar Gate.

Qatar Gate: Αυτοί είναι οι δύο ευρωβουλευτές που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ερευνών

Ολόκληρο το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει ως εξής:

«Σπάνια βλέπεις τέτοιο πλήθος συγκεντρωμένο στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλά εκείνη τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, υπήρχε μια αναστάτωση στην αίθουσα 3G-3. Σπεύδουμε να ακούσουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης: τον Υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Ali ben Samikh Al-Marri. Λίγες μέρες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, ο Καταριανός έχει ακρόαση από τους, οι οποίοι αγνοούν το σκάνδαλο διαφθοράς που θα συγκλονίσει το Ευρωκοινοβούλιο λίγες εβδομάδες αργότερα.
Στα παρασκήνια, το Κατάρ έκανε τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η συνάντηση θα κυλήσει χωρίς προβλήματα. Στην αίθουσα της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βρίσκουμε μερικούς από τους βασικούς πρωταγωνιστές που είναι ύποπτοι σε αυτή την υπόθεση: Τον Francesco Giorgi (πρώην βοηθός του Pier Antonio Panzeri), τον Marc Tarabella (ευρωβουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών), τον Andrea Cozzolino ευρωβουλευτής των Σσοσιαλδημοκρατών επίσης και την Marie Arena (πρόεδρο της συνάντησης). Ο Pier Antonio Panzeri δεν είναι μακριά. Ο άνδρας που θεωρείται ύποπτος ότι βρίσκεται στην καρδιά του συστήματος διαφθοράς παρακολουθεί σε απευθείας σύνδεση τη συνάντηση.

Εξελίξεις στο Qatar Gate: Κατεπείγουσα διαδικασία για άρση ασυλίας δύο ευρωβουλευτών

Το ραντεβού σε πολυτελές ξενοδοχείο

Ας πάμε όμως μερικές εβδομάδες πίσω. Από τις 3 Οκτωβρίου, οι τηλεφωνικές υποκλοπές είχαν βάλει σε συναγερμό τους ανακριτές: ο Francesco Giorgi και ο Pier Antonio Panzeri συζήτησαν για μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, γύρω στις 6 μ.μ., με τους «δικούς μας ανθρώπους». Το ραντεβού γίνεται.
Την προηγούμενη μέρα, στις 9 Οκτωβρίου, μια αντιπροσωπεία του Κατάρ εγκαταστάθηκε στη σουίτα 412 του Steigenberger Wiltcher’s, ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη λεωφόρο Louise. Έξι άνδρες έφτασαν με τρεις μαύρες Mercedes, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Al-Marri και του «δεξιού του χεριού», Boudjellal B., με το παρατσούκλι Αλγερινός. Τις λίγες μέρες που περνούν στις Βρυξέλλες, πολλαπλασιάζουν τις συναντήσεις τους, ιδίως με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μαργαρίτη Σχινά, αλλά και με τις ευρωβουλευτές Marie Arena και Hannah Neumann, οι οποίες αντίστοιχα προεδρεύουν της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της αντιπροσωπείας της Αραβικής Χερσονήσου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η χοντρή τσάντα

Την καθορισμένη ημέρα, την καθορισμένη ώρα, οι δύο συνεργάτες φτάνουν κοντά στο Steigenberger Wiltcher’s. Δεν γνωρίζουν ότι οι ανακριτές τους παρακολουθούν. Οι κάμερες του ξενοδοχείου παρακολουθούν τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης συνάντησης.  Στο λόμπι, τους συναντά γρήγορα ένα μέλος της αποστολής του Κατάρ που τους καλεί να τον ακολουθήσουν προς τα ασανσέρ, προς τη σουίτα 412. Ένας άντρας που κουβαλάει μια βαλίτσα τους συνοδεύει. Στην κρεβατοκάμαρα απαιτείται διακριτικότητα, οι κάμερες αρκούνται στο να κινηματογραφούν την κίνηση στους διαδρόμους.

Qatar Gate: Από το 2018 οι υπόγειες διαδρομές – Πώς στήθηκε το δίκτυο δωροδοκίας

Κατά την ανάκρισή του, ο Francesco Giorgi εξηγεί ότι «ο κ. Panzeri συνάντησε (τα μέλη της αποστολής του Κατάρ) για να τους εξηγήσει πώς έπρεπε να τοποθετηθούν. Πρότεινε να συναντηθούν και να οργανώσουν μια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Νοεμβρίου. Στόχος ήταν να προετοιμαστεί ο Υπουργός για αυτήν την προγραμματισμένη ακρόαση στη Βουλή. Με τον όρο «προετοιμάσουν», εννοώ να του εξηγήσει την ευρωπαϊκή άποψη και να τον συμβουλέψει πώς να αντιδράσει». Ο Francesco Giorgi είναι εκεί «για να κάνει τη μετάφραση», θα πει στους ανακριτές, αφού ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής δεν μιλάει αγγλικά.  Η συνάντηση θα διαρκέσει μιάμιση ώρα. Στις 7:21 μ.μ., ο Παντζέρι και ο Τζόρτζι φεύγουν από την πολυτελή σουίτα, αλλά, σύμφωνα με τους ανακριτές, έχουν μια τσάντα πιο χοντρή από την τσάντα που είχε ο άντρας κατά την άφιξή τους.

Η ομιλία που έγραψε ο Panzeri

Περνάει ένας μήνας. Στις 14 Νοεμβρίου, ο υπουργός Ali ben Samikh Al-Marri φτάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον περιμένουν στην αίθουσα 3G-3, περίπου 200 άτομα. Είναι 4 μ.μ. «Αγαπητοί φίλοι, σας ζητώ να πάρετε θέσεις. Αγαπητοί συνάδελφοι, σας παρακαλώ να λάβετε τις θέσεις σας». Η Marie Arena ανοίγει τη συνεδρίαση.  Για σχεδόν δύο ώρες, αναλύουμε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, με τον υπουργό του Κατάρ, και εκπροσώπους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, της οποίας ο Λούκα Βισεντίνι είναι μέλος και κατηγορούμενος στην υπόθεση καθώς και ένας στενός συνεργάτης του Panzeri.
Ο Ali ben Samikh Al-Marri αναπτύσσει τις απόψεις του, με τα επιχειρήματα να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά: άνευ προηγουμένου μεταρρυθμίσεις, συνεχής διάλογος, δύο μέτρα και δύο σταθμά από τους αντιπάλους του Κατάρ, κατηγορίες για ρατσισμό… Αλλά ούτε αυτός ούτε η ομάδα του έγραψαν την ομιλία. Πίσω από αυτή την παρέμβαση, προκύπτει από ακροάσεις της αστυνομίας, ότι κρύβεται ο Pier Antonio Panzeri, που ήταν η πένα του. Εγκατεστημένος στην αίθουσα, ο Francesco Giorgi ακούει με θρησκευτική ευλάβεια έναν λόγο που ο ίδιος έχει μεταφράσει στα αγγλικά, όπως λέει στους ανακριτές.

Οι καθοδηγούμενες ερωτήσεις

Στη συνέχεια, ο Al-Marri δέχεται  τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, «το πιο δύσκολο κομμάτι», σύμφωνα με τα λόγια του Francesco Giorgi. Αλλά και εκεί πρόκειται για μια συνέχεια που ελέγχει ο Panzeri. Σύμφωνα με τον Τζιόρτζι, ο πρώην αιρετός Ευρωπαίος αξιωματούχος χρησιμοποίησε τις επαφές του με πρώην συναδέλφους του, γιατί «σκέφτηκε ότι θα ήταν χρήσιμο να προετοιμαστούν οι ερωτήσεις εκ των προτέρων, προκειμένου ο Καταριανός υπουργός να οδηγηθεί σε έναν γνωστό δρόμο. Σε ποιον θα απευθυνόταν ο Panzeri; Στην βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών Alessandra Moretti, «ίσως και στον κ. Cozolino». Η Alessandra Moretti, η οποία λέει ότι έχει επικεντρωθεί στα δικαιώματα της κοινότητας LGBTQI+ στο Κατάρ, αρνείται ότι «δεν έλαβε ποτέ καμία υπόδειξη από τον Panzeri σχετικά με την ακρόαση του υπουργού. Όσο για τον Τζιόρτζι, δεδομένου του ρόλου του ως εμπειρογνώμονα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μας ενημέρωσε για την κατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Σε επαφή με την Le Soir, ο Andrea Cozolino δήλωσε ότι θα απαντήσει στη δικαιοσύνη.
Πολύ επικριτικοί ήταν ευρωβουλευτές, όπως ο Peter van Dalen (EPP), ο Miguel Urban (The Left) και η Lara Wolters (S&D). Ο Andrea Cozolino (S&D) επίσης είπε κάποια λόγια. Σε μια πρόχειρη ομιλία, καλεί το Κατάρ να διαδώσει στοιχεία για τους μετανάστες εργάτες, προτού επισημάνει την ευθύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Πώς μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εμπλακεί περισσότερο; »

Ένα τηλεφώνημα και ο Marc Tarabella μιλάει

Λίγα βήματα πιο πέρα, ο Francesco Giorgi, βοηθός του Andrea Cozolino, πληκτρολογεί στο τηλέφωνό του. Ανταλλάσσει μηνύματα με τον Αντόνιο Πάντσερι. Τι έλεγαν; «Ίσως ο κ. Cozolino να μην ακολούθησε τις συστάσεις του κ. Panzeri. Ο Laurent Kennes, δικηγόρος του Pier Antonio Panzeri, υπενθυμίζει ότι «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και ο πελάτης (του) κρατείται», «θα μιλήσει μόνο για τα στοιχεία του φακέλου που έχουν δικαστικές αρχές και όχι για παράλληλες έρευνες». «Είναι επίσης σκανδαλώδες ότι έχει διαρρεύσει ερευνητικό υλικό στον Τύπο. »
Στη μέση της συνάντησης, ο Francesco Giorgi σηκώνει το τηλέφωνό του ψιθυρίζοντας. Την κλήση παρακολουθούν οι αστυνομικοί. Είναι ο Pier Antonio Panzeri. Ο βοηθός τον ρωτά: Ο Marc Tarabella, που δεν προβλεπόταν να κάνει ερώτηση, πρέπει ωστόσο να παρέμβει; Δεν επιτρέπεται καμία αμφιβολία, πρέπει να πάτε εκεί. Από απόσταση, ο μαέστρος αυτής της συνεδρίασης προτείνει στον Βέλγο ευρωβουλευτή να πει, ήρεμα: «Δεν είδα αυτό το ενδιαφέρον πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στη Ρωσία.»

«Κάνω μια σκέψη»

Επτά λεπτά αργότερα, οι επιθυμίες του είναι εντολές. «Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος γιατί δεν είχα προγραμματίσει να μιλήσω», ξεκινά, πολύ ειλικρινά, ο Marc Tarabella. «Αλλά ακούγοντας τους συναδέλφους, κάνω μια σκέψη. Στη συνέχεια, ο Βέλγος ευρωβουλευτής επεκτείνεται, ήρεμα, όπως είχε προβλεφθεί, στην υποκρισία των συναδέλφων του, που δεν θα είχαν τους ίδιους ενδοιασμούς σε προηγούμενες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, μια επαναλαμβανόμενη ομιλία στο εμιράτο. Στις τάξεις των επικριτικών φωνών, πέφτει κεραυνός.
Ο δικηγόρος του Marc Tarabella, Maxim Töller, «επαναλαμβάνει ότι ο πελάτης του δεν έχει τίποτα να κατηγορήσει τον εαυτό του και ότι είναι έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών. Από τότε και μέχρι σήμερα δεν τον έχουν ανακρίνει.»

Στην ακρόαση του υπουργού, η Marie Arena πήρε τον λόγο, ως πρόεδρος και έκανε μια ερώτηση στον υπουργό του Κατάρ. «Είπατε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στο Κατάρ δεν σέβονται τους νόμους της χώρας (ενώ ο Ali ben Samikh Al-Marri δεν το ανέφερε κατά την ομιλία του). «Μπορείτε να τις αναφέρετε; Θα ήταν ενδιαφέρον να αναφέρουμε ευρωπαϊκές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με το νομικό ελάχιστο που έχει θεσπίσει το Κατάρ.»

Μετά τη συνάντηση, ο Pier Antonio Panzeri της τηλεφωνεί και τη συγχαίρει για την παρέμβασή της. Η κ. Αρένα δεν θυμάται αυτό το τηλεφώνημα, αλλά, προσθέτει απαντώντας σε ερωτήσεις του Le Soir, «αυτή η ακρόαση ήταν διαφανής και άβολη για τις αρχές του Κατάρ, παρουσία του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των συναδέλφων βουλευτών που δεν ήταν τρυφεροί. «Και κατά συνέπεια», καταλήγει, «προσωπικά ήμουν πολύ ικανοποιημένη με αυτή την ακρόαση που φρόντισε να έχουν όλοι την ευκαιρία να εκφραστούν. »

Εκείνο του απόγευμα της 14ης Νοεμβρίου ικανοποιημένος ήταν και ο Pier Antonio Panzeri. Eίχε μια μικρή μόνον ανησυχία: Στο τέλος της συνάντησης ο Marc Tarabella είχε συζητήσει με τον Minky Worden, τον εκπρόσωπο της Human Rights Watch.»  (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ