Πυρηνικός σταθμός στη Β.Κορέα

Η Βόρεια Κορέα έχει κάνει προόδους στην κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, αυξάνοντας την ανησυχία των ειδικών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Οι φωτογραφίες, που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα από ένα think-tank της Ουάσινγκτον, τραβήχτηκαν στις 3 Φεβρουαρίου, δηλαδή περίπου ένα μήνα πριν τη συμφωνία μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ για το μορατόριουμ στις πυρηνικές δραστηριότητες της Πιονγιάνγκ.

Η Πιονγιάνγκ και η Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν στις 29 Φεβρουαρίου ότι η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να αναστείλει τις πυρηνικές της δοκιμές και την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ενώ δέχθηκε να επιτρέψει ελέγχους από τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό του Γιονγκμπιόν με αντάλλαγμα την παροχή επισιτιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ.Οι δορυφορικές φωτογραφίες από τον πυρηνικό σταθμό Γιονγκμπιόν δείχνουν ότι η εξωτερική κατασκευή του νέου αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί. Φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί τον Σεπτέμβριο του 2011 έδειχναν ότι ο αντιδραστήρας ήταν ακόμη υπό κατασκευή.

Παρόλα αυτά ο θόλος του αντιδραστήρα δεν έχει τοποθετηθεί, γεγονός που δείχνει ότι δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία.

“Το πιο ενδεικτικό στοιχείο (αυτών των φωτογραφιών) είναι ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού συνεχίζεται”, επεσήμανε ο Πολ Μπράναν, ειδικός του Ινστιτούτου για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια, το οποίο δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ