Πυρά Ορμπάν κατά του Μακρόν: “Είναι πολύ νέος…”

Στην αντεπίθεση πέρασαν η Ουγγαρία και η Πολωνία, επικρίνοντας τον Εμανουέλ Μακρόν για την προειδοποίηση που απηύθυνε προς τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ένα σουπερμάρκετ από το οποίο μπορούν να επιλέγουν τα κομμάτια της συμμετοχής τους στο μπλοκ που επιθυμούν, χωρίς να σέβονται τις αξίες της Ένωσης.

Στη συνέντευξή του ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι οι χώρες που δεν σέβονται τους κανόνες της Ε.Ε. θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες.

«Ο Γάλλος πρόεδρος είναι πολύ νέος. Έρχεται εδώ για πρώτη φορά», απάντησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στους δημοσιογράφους κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο κατηγόρησε τον Μακρόν ότι προβάλει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης την αντιπάθειά του προς τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης. «Είναι καλό να μιλάμε με γεγονότα και να μην χρησιμοποιούμε στερεότυπα», δήλωσε.

Εντούτοις, ο Γάλλος πρόεδρος, που αναμένεται να συναντηθεί αύριο πρωί με τους Όρμπαν και Σίντλο και με τους ηγέτες της Σλοβακίας και της Τσεχίας, δέχθηκε την ισχυρή στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε αυτές τις δηλώσεις. Η Γερμανία και η Γαλλία συμβαδίζουν απολύτως», τόνισε η Μέρκελ, σε σχετική ερώτηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανοίξει αρκετές νομικές επιθέσεις ενάντια στην Βαρσοβία και την Βουδαπέστη, ενώ κάποια κράτη μέλη επιθυμούν την μείωση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης ως τιμωρία για τις ενέργειες των κυβερνήσεων τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.