«Πτώση» Ολάντ, «άνοδο» Βάλς δείχνει δημοσκόπηση

«Πτώση» Ολάντ, «άνοδο» Βάλς δείχνει δημοσκόπηση

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δέχτηκε σήμερα έντονη κριτική για την πρότασή του στη 15χρονη Ρομά μαθήτρια, την Λεονάρντα, να επιστρέψει στη Γαλλία για να ολοκληρώσει τη φοίτησή της χωρίς τους γονείς της, καθώς μία νέα δημοσκόπηση δείχνει το ποσοστό αποδοχής του να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

«Τι θεωρεί γι’ αυτό το 80% των Γάλλων; Θεωρεί ότι το κράτος έχει χάσει απολύτως την πυξίδα του, αποφασίζοντας κάτι και ένα λεπτό αργότερα αποφασίζοντας το ακριβώς αντίθετο… Η εξουσία του Ολάντ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο i>Tele ο Φρανσουά Μπεϊρού, ο ηγέτης κεντρώου κόμματος, ο οποίος ήταν αντίπαλος του Ολάντ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2012.

Λίγα λεπτά μετά την τηλεοπτική εμφάνιση του Ολάντ, κατά την οποία δήλωσε ότι η αστυνομία ακολούθησε την πρέπουσα διαδικασία στην περίπτωση της απέλασης της Λεονάρντα, αλλά χωρίς διακριτικότητα, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χαρλέμ Ντεζίρ εμφανίστηκε σε διαφορετικό κανάλι λέγοντας ότι θα πρέπει να επιτραπεί στην οικογένεια της Λεονάρντα να επιστρέψει στη Γαλλία.

«Θα μιλήσω γι’ αυτό στον πρόεδρο και στην κυβέρνηση», είπε ο Ντεζίρ και πρόσθεσε ότι επιθυμία του είναι «όλα τα αδέλφια της Λεονάρντα να μπορέσουν να τελειώσουν το σχολείο στη Γαλλία, συνοδευόμενα από την μητέρα της».

Η γαλλόφωνη Ρομά μαθήτρια, μιλώντας από το σπίτι όπου βρίσκεται τώρα με την οικογένεια της στην Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, χαρακτήρισε «άκαρδο» τον πρόεδρο Ολάντ κι είπε ότι η οικογένειά της θα επιστρέψει έτσι κι αλλιώς στη Γαλλία.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εβδομαδιαίας εφημερίδας JDD εμφανίζει το ποσοστό αποδοχής του Ολάντ να έχει πέσει στο 23% -το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που ανέλαβε την προεδρία και χαμηλότερο από το μικρότερο ποσοστό αποδοχής του προκατόχου του κεντροδεξιού Νικολά Σαρκοζί.

Αντίθετα, ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς αναδεικνύεται στον δημοφιλέστερο υπουργό της κυβέρνησης. Δημοσκόπηση της εταιρείας JDD που δημοσιεύτηκε αυτό τον μήνα δείχνει ότι το 61% των Γάλλων στηρίζουν τον Βαλς, πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο υπουργό.

Ο ίδιος, πάντως, ο Βαλς δεσμεύτηκε σήμερα να πιέσει για την πάταξη του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης παρά τις πρόσφατες διαδηλώσεις μαθητών που πυροδότησε η απέλαση της 15χρονης Ρομά στο Κόσοβο.

«Τίποτα δεν θα με αποπροσανατολίσει από τον στόχο μου», είπε ο Βαλς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche απαντώντας στην κριτική ακόμη και από το ίδιο του το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα ότι η απόφασή του να απελαθεί η Λεονάρντα στις αρχές του μήνα ενώ βρισκόταν σε εκδρομή με το σχολείο της ήταν ανεπίτρεπτη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ