Ψυχραιμία στο Βερολίνο

Κανένα σημάδι «κρίσης» ή ανησυχία δεν φαίνεται να προκάλεσαν στη γερμανική κυβέρνηση η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την τρίτη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο και κατά συνέπεια η προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Αυτή τουλάχιστον την εντύπωση θέλει να δώσει η γερμανική κυβέρνηση. Όπως διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς στο σημερινό μπρίφινγκ, το Βερολίνο δεν αιφνιδιάστηκε από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στο ελληνικό κοινοβούλιο αλλά ήταν προετοιμασμένο. «Φυσικά και παρακολουθούμε πολύ στενά τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Θα πρέπει να καταλάβετε όμως ότι δεν μπορώ να σχολιάσω εσωτερικά ζητήματα, πόσο μάλλον που αυτά έλαβαν χώρα μόλις πριν από λίγο. Κατ’ oυσίαν όμως μιλάμε για ένα καθαρά ελληνικό εσωτερικό ζήτημα», δήλωση η Κριστιάνε Βιρτς.

Aνάλογη στάση τήρησε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Σοντούρι.

Θέμα όλων των χωρών της ευρωζώνης, όχι μόνο της Γερμανίας

Oι χαμηλοί τόνοι που επέλεξε να τηρήσει το Βερολίνο για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα προκύπτει και από τις απαντήσεις που δίνονται σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι εκλογές στην Ελλάδα για την ευρωζώνη. Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι η Γερμανία είναι μόνο ένα από τα κράτη μέλη. Οπότε, αν προκύψει κάποιο θέμα, πχ. με τα δανειοδοτικά πακέτα, τότε αυτό θα αφορά όλες τις χώρες του ευρώ.

Κατά τα άλλα γίνεται παραπομπή στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα BILD το Σαββατοκύριακο. Ο κ. Σόιμπλε εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, τονίζει όμως παράλληλα ότι οι εκλογές δεν θα αλλάξουν σε τίποτα το ελληνικό χρέος.

«Κάθε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της», εκτιμά ο Σόιμπλε. Αλλά αν η Ελλάδα «διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση, αυτό θα αποτελέσει μια δύσκολη κατάσταση» προειδοποίησε.

Πηγή: DW

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ