Προχώρησε σε πυραυλική δοκιμή το Ισραήλ

Προχώρησε σε πυραυλική δοκιμή το Ισραήλ

Το Ισραήλ προχώρησε σήμερα στη Μεσόγειο στη δοκιμή ενός υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ πυραυλικού συστήματος, αλλά δεν ανακοίνωσε την εκτόξευση εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα να αποκαλύψει η Ρωσία ότι εκτοξεύθηκε πύραυλος κρατώντας τον κόσμο σε αγωνία, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν επίθεση στη Συρία.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε το πρωί και αναφέρθηκε πρώτα από τα μέσα ενημέρωσης της Μόσχας, σύμφωνα με τα οποία δύο βαλλιστικά “αντικείμενα” εκτοξεύθηκαν προς ανατολάς από την κεντρική Μεσόγειο — δηλαδή προς την κατεύθυνση της Συρίας.

Η είδηση αναστάτωσε τις αγορές έως ότου το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι το ίδιο, μαζί με μια ομάδα του Πενταγώνου, πραγματοποίησαν δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου Σπάροου. Ο Σπάροου, ο οποίος μιμείται τους μακρού βεληνεκούς πυραύλους της Συρίας και του Ιράν, χρησιμοποιείται για σκοποβολή από την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ ισραηλινή πυραυλική ασπίδα Άροου.

“Το Ισραήλ εκτοξεύει τακτικά πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροπλάνα στα ανοικτά των ακτών του για να δοκιμάσει τις βαλλιστικές αμυντικές ικανότητές του”, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον.

Στο Ισραήλ, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε σήμερα στα αντιπυραυλικά συστήματα της χώρας του χαρακτηρίζοντάς τα “σιδερένιο τείχος”. “Αυτά τα πράγματα μας δίνουν τη δύναμη να προστατευθούμε και όποιος σκέφτεται να μας βλάψει θα ήταν καλύτερα γι’ αυτόν να μην το κάνει”, δήλωσε σε ομιλία του.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν απέρριψε μια ερώτηση δημοσιογράφου ο οποίος ρώτησε μήπως η στιγμή που επελέγη για τη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου δεν ήταν η καλύτερη. Ο Γιααλόν είπε πως το Ισραήλ πρέπει να εργάζεται για να διατηρήσει τη στρατιωτική υπεροχή του και “αυτό απαιτεί δοκιμές επί του πεδίου και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε μια επιτυχημένη δοκιμή για να ελέγξουμε τα συστήματά μας. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να ερευνούμε για να εξοπλίσουμε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με τα καλύτερα συστήματα στον κόσμο”.

Ο σχεδιαστής του συστήματος Άροου, ο Ούζι Ραμπίν, δήλωσε πως οι δοκιμές του αντιπυραυλικού συστήματος προγραμματίζονται “πολύ καιρό πριν” και εν γένει περνούν απαρατήρητες. “Αυτό που φαίνεται πως έκανε σήμερα τη διαφορά είναι η υψηλή ένταση που υπάρχει σχετικά με τη Συρία και η ασυνήθιστη επαγρύπνηση της Ρωσίας”, πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ