Πρώτη αντίδραση στο βέτο Ερντογάν – Τι κρύβεται πίσω από τη δήλωσή του για την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

“Υπομονή” συνέστησε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο, αντιδρώντας στο βέτο που πρόβαλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν περί «ξενώνων τρομοκρατών» στις Σκανδιναβικές χώρες και την προαναγγελία ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Φινλανδό υπουργό και ήταν πολύ προσεκτική.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο ΥΠΕΞ της Φινλανδίας ανέφερε σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν ότι «δεν είναι μια θετική εξέλιξη». Σύμφωνα με το πρακτορείο, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη Γερμανία, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο φέρεται να είπε ότι στα θέματα αυτά χρειάζεται μία προσέγγιση βήμα-βήμα και ότι πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί υπομονή. Ο κ. Χααβίστο πάντως είπε ότι αύριο θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στο Βερολίνο.

Νωρίτερα και μάλιστα βγαίνοντας από το τζαμί, όπου είχε πάει για την πρωινή προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις της Συμμαχίας, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Δεύτερον, δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ξενώνες για τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τι θέλει ο Ερντογάν

Οι δηλώσεις του είναι στην ουσία προαναγγελία ενός βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Στην Ατλαντική Συμμαχία, όπως και στην ΕΕ, οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία. Η αρνητική ψήφος από μία οποιαδήποτε χώρα, μπορεί να “φρενάρει” τη λήψη αποφάσεων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ερντογάν έκανε τη δήλωση έχοντας άλλες σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού του. Κάποιοι εκτιμούν, ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να ασκήσει πίεση στο ΝΑΤΟ, προκειμένου οι ΗΠΑ να αναγκαστούν να συμφωνήσουν στην πώληση των 40 F-16 στην Τουρκία. Είναι ξεκάθαρο πάντως (είναι άλλωστε και πάγιος κανόνας στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας) ότι η Τουρκία θα ζητήσει ανταλλάγματα για να αλλάξει τη στάση της και να την ευθυγραμμίσει με των άλλων συμμάχων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ