Η τεχνολογία εξελίσσεται παράλληλα όμως εξελίσσονται και οι ικανότητες των χάκερ, οι οποίοι, υποστηρίζουν επιστήμονες, ότι μπορούν να καταλάβουν τους κωδικούς που εισάγετε στο κινητό σας από τον τρόπο που πληκτρολογείτε.
Εμπειρογνώμονες από την Αγγλία και τη Σουηδία έχουν δείξει πώς τα ενσωματωμένα μικρόφωνα των κινητών τηλεφώνων μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να αποκωδικοποιήσουν τον ήχο της πληκτρολόγησης σε μια οθόνη smartphone. Κατά τη διάρκεια μιας σχετικής δοκιμής ένας αλγόριθμος μπορούσε να μαντέψει σωστά 31 από τις 50 τετραψήφιες προσπάθειες πληκτρολόγησης, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δώσει οι συμμετέχοντες.
Ένα κακόβουλο λογισμικό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα παρέχοντας στους χάκερ τη δυνατότητα να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης.
Ο περιορισμός της πρόσβασης του μικροφώνου σε συγκεκριμένες εφαρμογές θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να διατηρήσετε ασφαλές το κινητό και τους κωδικούς σας.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Πανεπιστημίου Linköping στη Σουηδία έδωσαν σε 45 συμμετέχοντες tablet και smartphones Android για να πληκτρολογήσουν διάφορους κωδικούς. Έπειτα κατέγραφαν τις ηχογραφήσεις από την πληκτρολόγηση σε έναν αλγόριθμο εκμάθησης μηχανών, ο οποίος δημιουργήθηκε για να ταιριάξει κάθε δόνηση με ένα συγκεκριμένο σημείο στην οθόνη των συσκευών, το οποίο οι χρήστες είχαν αγγίξει κατά την πληκτρολόγηση του κωδικού πρόσβασης.
Ο αλγόριθμος μπορεί να κάνει αυτή την αποκωδικοποίηση επειδή κάθε άγγιγμα της οθόνης δημιουργεί ηχητικά κύματα που ταξιδεύουν στο μικρόφωνο του τηλεφώνου μέσω της οθόνης και του αέρα. Καθώς τα διαφορετικά κύματα ταξιδεύουν με διαφορετικές ταχύτητες, η χρονική απόσταση μεταξύ κάθε χτυπήματος που φτάνει στο μικρόφωνο μπορεί να αποκαλύψει το γράμμα, το νούμερο ή το σύμβολο που πατήθηκε στην οθόνη.
«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι κανείς δεν έχει αναπτύξει αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Ilia Shumailov, «ωστόσο στο εγγύς μέλλον σίγουρα θα συναντήσουμε τέτοιες επιθέσεις», προειδοποίησε.
Πηγή: perierga.gr