Πρόωρες εκλογές στην Τσεχία

Πρόωρες εκλογές στην Τσεχία

 

Οι εκλογές στην Δημοκρατία της Τσεχίας πρόκειται να διεξαχθούν την 25η και 26η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο Πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν σήμερα, επιβεβαιώνοντας την ημερομηνία που είχε ήδη δώσει όσον αφορά τις πρόωρες εκλογές τις οποίες αναμένεται να κερδίσει ένα κεντροαριστερό φιλοευρωπαϊκό κόμμα.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι το μεγαλύτερο στη νέα βουλή.

Το κόμμα αυτό εισηγείται την επιβολή υψηλότερης φορολογίας στις εταιρείες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, στις τράπεζες και στα φυσικά πρόσωπα με ιδιαίτερα μεγάλα εισοδήματα, ενώ υπόσχεται την τόνωση των επενδύσεων στις υποδομές, στη στέγαση και έργα οικολογικού χαρακτήρα.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μποχούσλαβ Σομπότκα δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το κόμμα αυτό θα μπορούσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα υποστηριζόταν από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας ή άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι η πρώτη φορά μετά τη λεγόμενη Βελούδινη Επανάσταση του 1989 που το Κομμουνιστικό κόμμα θα έχει άμεση επιρροή στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν για να τερματιστεί μια περίοδος πολιτικού αδιεξόδου η οποία προκλήθηκε από ένα σκάνδαλο διαφθοράς και κατασκοπείας που ανέτρεψε την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση τον Ιούνιο.

Ο Ζέμαν είχε προαναγγείλει σε δηλώσεις του σε μια τσεχική εφημερίδα ότι σχεδίαζε να προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές το διήμερο της 25ης και της 26ης Οκτωβρίου νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Με τις σημερινές του δηλώσεις το επιβεβαίωσε κι επίσημα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ