Προκλητικός ο Ντονμέζ: Πραγματοποιήσαμε οκτώ γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, όπου το θέμα θα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος μιλώντας στο A HABER μίλησε για τις γεωτρήσεις που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων TPAO.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, στα πεδία που παραχώρησε η ‘‘ΤΔΒΚ’’ αλλά και σ’ αυτά που παραχώρησε η Τουρκική Δημοκρατία στα Τουρκικά Πετρέλαια, πραγματοποιήσαμε συνολικά οκτώ γεωτρήσεις. Εξ αυτών οι τρεις είναι στην ‘‘ΤΔΒΚ’’» δήλωσε ο Ντονμέζ, αναφέροντας πως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά, αλλά οι έρευνες θα συνεχιστούν επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, με αιχμές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Μέχρι σήμερα δεν ανακαλύψαμε κάτι ανάλογο σαν αυτό της Μαύρης Θάλασσας. Υπάρχουν κάποιες γεωτρήσεις με θετικά σημάδια, οι φίλοι μας εκεί τώρα κάνουν τις εκτιμήσεις τους και ενδεχομένως σε κοντινά πεδία, μπορούμε να κάνουμε πάλι γεωτρήσεις ανοίγοντας πηγάδια. (…) Εμείς έχουμε δηλώσει πολλές φορές πώς βάσει του διεθνούς δικαίου, θα προστατεύσουμε τόσο τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας όσο και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας, αλλά επίσης και τα δικαιώματα και συμφέροντα των ομογενών μας στην ‘‘ΤΔΒΚ’’», επισήμανε για να ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας για περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που η χώρα μας έχει νόμιμες αξιώσεις. «Την τελευταία περίοδο ιδιαίτερα η διαφωνία με την Ελλάδα, αφορά τα δικαιώματα με ανατολική κατεύθυνση, που διεκδικεί σχετικά με τα νησιά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα μας» δήλωσε.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.