Προκαλεί σύμμαχος του Ερντογάν: «Λέβιθα, Σύρνα, Αγαθονήσι και νησιά γύρω από Κρήτη είναι τουρκικά»

Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά γύρω από την Κρήτη ο αντιπρόεδρος του τουρκικού εξωκοινοβουλευτικού κόμματος «Νέα Ευημερία», Ντογάν Αϊντάλ, που στήριξε την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική προεδρία.

Σε δηλώσει τους στο δίκτυο Sozcu TV ο Ντογάν Αϊντάλ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εισέβαλε σε τρία νησιά. «Εισέβαλαν και σε δυο νησιά. Στη Λέβιθα και στη Σύρνα. Εκεί μετέφεραν στρατεύματα. Όπως και στο Αγαθονήσι. Εδώ δεν μιλάμε για μικρά νησιά. Είναι τριπλάσια της Πριγκήπου. Αν στα νησιά αυτά στη Λέβιθα και Συρνα επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα, τότε η έξοδος μας στο Αιγαίο θα γίνει δυσκολότερη. Γι’ αυτό κι εμείς το 1995 μέσω της Κοινοβουλίου είπαμε casus belli. Δηλαδή για εμάς είναι αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων εδώ», είπε ο αντιπρόεδρος της «Νέας Ευημερίας».

Ο Ντογάν Αϊντάλ συνέχισε το εθνικιστικό αφήγημα και τόνισε ότι νησιά και νησίδες γύρω από την Κρήτη ανήκουν στην Τουρκία και θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. «Εκείνα τα νησιά είναι δικά μας. Τα έξι από αυτά είναι γύρω από την περιοχή της Κρήτης. Κοντά στην Κρήτη. Με το θαλάσσιο Δίκαιο επιχειρούν να στενέψουν την Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας. Σε αυτό μπορεί να υπάρξει συμφωνία με διαβούλευση» δήλωσε ο Αϊντάλ.

Το αφήγημα της Τουρκίας στηρίζεται στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά γύρω από την Κρήτη όπως: Αυγονήσι, Δίας, Πεταλίδι, Παξιμάδι, Διονυσάδες, βραχονησίδα βόρεια Διονυσάδων, Δραγονάδα, Πρασονήσι, Παξιμάδα και σε δύο βραχονησίδες πλησίον του Δία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ