Προκαλεί ο Μπαγκίς για τη Χάλκη

Προκαλεί ο Μπαγκίς για τη Χάλκη

Προκλητικός ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ε.Ε, Εγκεμέν Μπαγκίς, σημειώνει πως η επαναλειτουργεία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν είναι διμερές θέμα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, επιμένει όμως ότι η Αθήνα πρέπει να κάνει βήματα σε πολλά θέματα για να αλλάξει η στάση της Άγκυρας στο θέμα αυτό.

“Δεν είναι η κυβέρνησή μας η οποία έκλεισε τη Θεολογική Σχολή. Ήδη έχουμε εξετάσει και έχουμε προτείνει λύσεις που δεν έγιναν αποδέκτες από το Πατριαρχείο. Η Θεολογική Σχολή δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας. Όμως υπάρχει και η πολιτική πραγματικότητα. Δεν υπάρχει ούτε ένα τζαμί στην Αθήνα, το θέμα της εκλογής των μουφτήδων των μουσουλμάνων πολιτών της Ελλάδας, το θέμα πως στην Αθήνα δεν υπάρχει μουσουλμανικό νεκροταφείο, το θέμα των συλλόγων που δεν μπορούν να έχουν την ονομασία “τουρκικός”, όπως και κάποια ζητήματα στην εκπαίδευση”, ανέφερε ο Μπαγκίς αποκαλύπτοντας για μια ακόμη φορά τις σκληρές θέσεις της Άγκυρας.

“Εμείς δεν δώσαμε την άδεια λειτουργίας στη Σουμελά ούτε την άδεια λειτουργίας του σχολείου στην Ίμβρο για λόγους αμοιβαιότητας. Ούτε επιστρέφουμε τις περιουσίες των μειονοτικών βακουφιών 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Αυτό το κάνουμε για να διορθώσουμε κάποια θέματα του παρελθόντος”.

Από τα λεγόμενα και το ύφος του Τούρκου υπουργού φάνηκε πως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής δεν θα γίνει πραγματικότητα, αν η Άγκυρα δεν λάβει τα ανταλλάγματα που ζητά.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ