Προεκλογικά «τερτίπια» Ερντογάν: Επιχειρεί να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να εξοντώσει… έναν έναν τους πολιτικούς αντιπάλους του, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε την τελική του εισήγηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για την μόνιμη απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, του τρίτου μεγαλύτερου στην τουρκική εθνοσυνέλευση. «Είναι γραφείο στρατολόγησης του PKK», δήλωσε εξερχόμενος.

«Όλο το έθνος γνωρίζει την σχέση μεταξύ της τρομοκρατικής οργάνωσης και του κατηγορούμενου κόμματος. Και τα 85 εκατομμύρια άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι το κατηγορούμενο κόμμα δεν είναι ανεξάρτητο από το PKK και βρίσκεται υπό τον έλεγχο αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης» υποστήριξε ο Μπεκιρ Σαχίν, Γενικός Εισαγγελέας της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η ποινικοποίηση του HDP έχει αρχίσει εδώ και χρόνια με την φυλάκιση του ηγέτη του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και άλλων στελεχών, ακόμη και με την απαγόρευση σε εκλεγμένους δημάρχους να καταλάβουν το αξίωμά τους. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το δικαστήριο πάγωσε την χρηματοδότησή του από τα κρατικά ταμεία εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Η διαδικασία έχει και άλλα στάδια, αλλά μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος επιτίθεται στον συνασπισμό των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης. Χρησιμοποιώντας σειρά από παροιμίες, τους επέκρινε γιατί δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε προεδρικό υποψήφιο. Mε τον Εκρέμ Ιμάμογλου να αντιμετωπίζει βαρύτατες ποινές, το όνομα του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ακούγεται όλο και περισσότερο για την υποψηφιότητα.

Στα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκε και ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναφέροντας πάλι ανυπόστατες κατηγορίες κατά της Ελλάδας.

«Προσπαθούν να σταματήσουν το MHP με ψευδείς κατηγορίες και να δημιουργήσουν ρωγμή στη Λαϊκή Συμμαχία. Κάνουν σχέδια συνωμοσίας για να ετοιμάσουν το σάβανο στον Τούρκο το 2023 κλείνοντας μας τον δρόμο. Δεν μιλούν ενάντια στις παρενοχλήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο. Δεν είναι ικανοί να λάβουν θέση απέναντι σε αυτονομιστές, τρομοκράτες και δολοφόνους. Δεν λένε και δεν μπορούν να πουν λέξη υπέρ της Τουρκίας», δήλωσε.

O Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διατάχθηκε από δικαστήριο να καταβάλει 50.000 τουρκικές λίρες στον Ερντογάν για ηθική βλάβη, έπειτα από σχόλιά του σε κομματική συνεδρίαση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ