Προανήγγειλε την παραίτησή του ο Ραούλ Κάστρο

Προανήγγειλε την παραίτησή του ο Ραούλ Κάστρο

 

 

Ο Κουβανός ηγέτης, Ραούλ Κάστρο, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από την εξουσία μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας του ως πρόεδρος της χώρας, το 2018.

Ο κ. Κάστρο έκανε την ανακοίνωση μέσω εθνικής ραδιοφωνικής μετάδοσης, αφότου η κουβανική Εθνοσυνέλευση τον εξέλεξε να υπηρετήσει τη δεύτερη πενταετή θητεία του, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου της χώρας.

Ο Ραούλ Κάστρο, 81 ετών, ο οποίος αντικατέστησε επίσημα τον αδελφό του Φιντέλ ως πρόεδρο το 2008, είχε ζητήσει επανειλημμένα τα ανώτερα στελέχη να μην έχουν το δικαίωμα να ασκούν περισσότερες από δύο συνεχόμενες πενταετείς θητείες. 

Ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη φορά που ανακοίνωσε δημοσίως ότι θα αποχωρήσει από την εξουσία το 2018. «Αυτή θα είναι η τελευταία μου θητεία», όπως είπε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης μετά την επανεκλογή του.

Το σώμα εξέλεξε επίσης ως αντιπρόεδρο τον 52χρονο Ντιάζ-Κανέλ Μπερμούντεζ, που θεωρείται πιθανός διάδοχος του Ραούλ Κάστρο.

Χθες, ο 86χρονος Φιντέλ Κάστρο έκανε μία σπάνια δημόσια εμφάνιση στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης.

Στη διάρκεια της θητείας του, ο Ραούλ έχει επιβάλει χαλάρωση κάποιων από τους περιορισμούς που ίσχυαν στη χώρα, όπως άρση της απαγόρευσης στα κινητά τηλέφωνα και τους προσωπικούς υπολογιστές, ενώ διευκολύνθηκαν τα ταξίδια των Κουβανών στο εξωτερικό.

Ωστόσο, στην ομιλία του υπογράμμισε: «Δεν με επιλέξατε για πρόεδρο προκειμένου να επαναφέρω τον καπιταλισμό στην Κούβα. Εξελέγην για να υπερασπιστώ, να διατηρήσω και να συνεχίσω να τελειοποιώ τον σοσιαλισμό, όχι να τον καταστρέψω».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ