Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Δριμεία επίθεση από Ουίλιαμ και Χάρι στο BBC

Oι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι ασκούν δριμεία επίθεση στο BBC μετά το πόρισμα από την έρευνα του δικαστή Τζον Ντάισον, (John Dyson) ο οποίος διαπίστωσε ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα ήταν «δόλιες».

Σε μια δριμεία ανακοίνωσή του ο 38χρονος πρίγκιπας Ουίλιαμ χαρακτηρίζει “δόλιο” τον τρόπο με τον οποίο διενεργήθηκε η συνέντευξη. “Μας προκαλεί απερίγραπτη θλίψη το ότι μαθαίνουμε πως οι αποτυχίες του BBC συνέβαλαν σημαντικά στον φόβο της, στη μανία καταδίωξης και στην απομόνωση που θυμάμαι από εκείνα τα τελευταία χρόνια μαζί της”, ανέφερε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Ο μικρότερος αδελφός του, ο πρίγκιπας Χάρι, δήλωσε ότι η συνέντευξη εντάσσεται σε μια σειρά από ανήθικες πρακτικές που τελικά στοίχισαν τη ζωή στη μητέρα του. “Η μητέρα μας έχασε τη ζωή της εξαιτίας αυτού και τίποτα δεν έχει αλλάξει”, δήλωσε.

H κυβέρνηση δεσμεύεται να εξετάσει τον τρόπο διοίκησης του BBC

Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εξετάσει πώς διοικούνταν το BBC έπειτα από την αποκάλυψη ότι εν γνώσει του το δίκτυο πήρε συνέντευξη το 1995 από την πριγκίπισσα Νταϊάνα χρησιμοποιώντας παραποιημένα έγγραφα και στοιχεία και πλήττοντας τότε τόσο τη σχέση της με τον πρίγκιπα Κάρολο όσο και την εικόνα της βασιλικής οικογένειας εν γένει, αλλά και μετά την άνευ προηγουμένου κριτική που δέχτηκε από τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, τον πρωτότοκο γιό της Νταϊάνα, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας εκφράζει την “ανησυχία” του.

Η συνέντευξη της Νταϊάνα του δημοσιογράφου Μάρτιν Μπασίρ (ενώ είχε ήδη χωρίσει από τον πρίγκιπα Κάρολο) είχε συνταράξει και τον βασιλικό οίκο και την κοινωνία η οποία άκουσε τη δημοφιλέστατη πριγκίπισσα να δηλώνει ότι «στον γάμο αυτόν ήμαστε τρεις» (εννοώντας την Καμίλα, την οποία στη συνέχεια ο Κάρολος παντρεύτηκε).

Tο βράδυ της Πέμπτης ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου επιβεβαίωσε αυτό που εδώ και καιρό φημολογείτο, ότι δηλαδή ο Μπασίρ προσέγγισε τον αδελφό της Νταϊάνα για να εξασφαλίσει τη συνέντευξη χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία και έγγραφα προς ίδιον όφελος, και το ΒΒC όχι μόνο έμαθε για την εξαπάτηση του Σπένσερ αλλά και το συγκάλυπτε επί σειρά ετών.

Το πόρισμα της επιτροπής, της οποίας ηγήθηκε ο πρώην ανώτερος δικαστής Τζον Ντάισον, ανέφερε ότι ο Μπασίρ δεν τήρησε τον κώδικα δεοντολογίας του ΒΒC, και κυρίως ότι η μια μετά την άλλη οι διοικήσεις του ραδιοτηλεοπτικού γίγαντα της Βρετανίας γνώριζαν το σκάνδαλο και το συγκάλυπταν.

“Ανήσυχος” ο Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα: “προφανώς με ανησυχεί το πόρισμα της έκθεσης του Λόρδου Ντάισον. Μπορώ απλώς να φανταστώ πως αισθάνεται η Βασιλική Οικογένεια και ελπίζω ότι το BBC θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να διασφαλίσει ότι τίποτα τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί”, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός.

Η Νταϊάνα σκοτώθηκε στα 36 της χρόνια σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι, το 1997, έχοντας γίνει ουσιαστικά τεθεί στο περιθώριο από την βασιλική οικογένεια, την οποία υποψιαζόταν ότι επιχειρούσε να την μειώσει καθώς η σχέση της με τον Κάρολο, κατέρρεε.

Το BBC έχει ζητήσει συγγνώμη για τα σφάλματά του, αλλά υπουργοί και εφημερίδες υποστηρίζουν ότι η συνέντευξη εγείρει θέματα αξιοπιστίας του δικτύου, το οποίο χρηματοδοτείται από το κράτος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ