Πρίγκιπας Φίλιππος: Προσφυγή από τα βρετανικά ΜΜΕ για τη διαθήκη του

Με προσφυγή κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου τα βρετανικά Μέσα προσπαθούν να ανατρέψουν απόφαση με την οποία τους απαγορεύεται να βρίσκονται στην ακροαματική διαδικασία σχετικά με τη διαθήκη του πρίγκιπα Φίλιππου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έχει αποφασίσει ότι η διαθήκη του Πρίγκιπα Φίλιππου, του εκλιπόντος συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ, θα σφραγισθεί και δεν θα ανοιχτεί για τουλάχιστον 90 χρόνια, ώστε να διαφυλαχθεί η ιδιωτικότητα και η αξιοπρέπεια της μοναρχίας.

Συγκεκριμένα, ο Guardian ανέλαβε νομική δράση κατά του γενικού εισαγγελέα και των δικηγόρων της βασίλισσας, υποστηρίζοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα έπρεπε να είχε εξετάσει σωστά αν θα έπρεπε να επιτραπεί στον Τύπο να παραστεί στην ακρόαση ή να κάνει αναλογική αντιπροσώπευση.

Οι δικηγόροι της εφημερίδας υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ελήφθη σε μια μυστική ακρόαση τον Ιούλιο για την οποία δεν ενημερώθηκαν τα μέσα ενημέρωσης και απαγορεύτηκε να παραστούν, σύμφωνα με τον Guardian.

Σύμφωνα με μία νομοθετική πρόβλεψη του 1910, μετά τον θάνατο ενός ανώτερου μέλους της βασιλικής οικογένειας, τα δικαστήρια καλούνται να σφραγίσουν τις διαθήκες τους.

Ερμηνεύοντας αυτήν την πρόβλεψη, ο δικαστής έκρινε ότι η διαθήκη του αείμνηστου Δούκα του Εδιμβούργου θα πρέπει να σφραγισθεί και ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί κανένα αντίγραφο για το αρχείο.

Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες διαθήκες, αυτή του Πρίγκιπα Φίλιππου δεν θα δημοσιοποιηθεί.

Σύμφωνα με το BBC, θα υπάρξει μια ιδιωτική διαδικασία σε 90 χρόνια για να αποφασιστεί εάν μπορεί να αποσφραγισθεί.

Η ακρόαση της αίτησης για σφράγιση της διαθήκης πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο από τον σερ Άντριου ΜακΦάρλαν, τον ανώτατο δικαστή στα οικογενειακά δικαστήρια. Ο σερ Άντριου ανέφερε ότι είναι ο θεματοφύλακας ενός χρηματοκιβωτίου που περιέχει περισσότερους από 30 φακέλους, οι οποίοι περιέχουν σφραγισμένες διαθήκες νεκρών μελών της βασιλικής οικογένειας.

Σε απόφασή του τον Σεπτέμβριο ο σερ Άντριου σημείωσε ότι η διαθήκη του αείμνηστου Δούκα του Εδιμβούργου θα παραμείνει σφραγισμένη για 90 χρόνια και μάλιστα, μπορεί να αποσφραγιστεί μόνο ιδιωτικώς ακόμη και μετά το διάστημα αυτό.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε στις 9 Απριλίου σε ηλικία 99 ετών, δύο μήνες πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ