Πρίγκιπας Φίλιππος: Γεννήθηκε σε τραπέζι κουζίνας στο Μον Ρεπό στην Κέρκυρα – Η σχέση του με την Ελλάδα

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, ο οποίος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 99 ετών, γεννήθηκε με τον τίτλο Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας, στις 10 Ιουνίου το 1921, στο παλάτι Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ γεννήθηκε στο τραπέζι της κουζίνας της έπαυλης. Ήταν το πέμπτο παιδί της πριγκίπισσας Αλίκης και του πρίγκιπα Ανδρέα και το μοναδικό αγόρι. Βαπτίσθηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με νονούς τη γιαγιά του Όλγα της Ελλάδας και τον τότε Δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.

Λίγο μετά τη γέννησή του, ο παππούς του από τη μεριά της μητέρας του, Λουδοβίκος του Μπάττενμπεργκ, μετέπειτα γνωστός ως Λούις Μαουντμπάττεν, Μαρκήσιος του Μίλφορντ Χέιβεν, πέθανε στο Λονδίνο. Ο Λουδοβίκος ήταν πολιτογραφημένος ως Βρετανός υπήκοος, ο οποίος είχε αρνηθεί τους γερμανικούς τίτλους του και είχε υιοθετήσει το επώνυμο Μαουντμπάττεν, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Ο πριγκίπισσα Αλίκη και ο Φίλιππος πήγαν στο Λονδίνο για την κηδεία, όμως ο πατέρας του πρίγκιπας Ανδρέας δεν παρέστη καθώς βρισκόταν στο Μικρασιατικό μέτωπο. Ο πόλεμος τερματίστηκε με την ήττα της Ελλάδας και, στις 21 Σεπτεμβρίου 1922, ο θείος του Φιλίππου, Κωνσταντίνος Α΄, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον θρόνο, ενώ ο πατέρας του συνελήφθη από το στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Αθήνα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποφασίστηκε η εξορία του πρίγκιπα Ανδρέα από την Ελλάδα. Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα, με το Φίλιππο να μεταφέρεται μέσα σε ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από πορτοκαλί κουτί.

Αρχικά η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι σε ένα σπίτι που τους παραχωρήθηκε από την πλούσια θεία του Φιλίππου, Μαρία. Ο πρίγκιπας Φίλιππος επειδή έφυγε σε πολύ μικρή ηλικία από την Ελλάδα δεν απέκτησε ποτέ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Στα εννιά του χρόνια o πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, τιμώντας την ελληνική καταγωγή του, πόζαρε με αφορμή την Εθνική Επέτειο ντυμένος τσολιάς.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος εκπαιδεύτηκε αρχικά σε ένα αμερικανικό σχολείο στο Παρίσι που βρισκόταν υπό τη διεύθυνση του Ντόναλντ Μακτζάνετ, ο οποίος περιέγραψε το Φίλιππο ως “τραχύ, άγριο αγόρι, αλλά πάντα εξαιρετικά ευγενικό”.Το 1928 εστάλη στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ενταχθεί στο Σχολείο Τσιμ, μένοντας μαζί με τη γιαγιά του Βικτωρία της Έσσης-Ντάρμσταντ στο Παλάτι του Κένσινγκτον και το θείο του Τζορτζ Μαουντμπάτεν στο Μπρέυ του Μπέρκσαϊρ. Τα επόμενα τρία χρόνια, οι τέσσερις αδελφές του παντρεύτηκαν Γερμανούς ευγενείς και μετακόμισαν στη Γερμανία, η μητέρα του εισήχθη σε άσυλο, καθώς είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, και ο πατέρας του μετακόμισε στο Μόντε Κάρλο. Οι επαφές του με τη μητέρα του ήταν ελάχιστες για τα επόμενα χρόνια της παιδικής του ηλικίας. Το 1933 πήγε στο σχολείο του Κάστρου του Ζάλεμ στη Γερμανία, στο οποίο φοίτησε δωρεάν καθώς ήταν ιδιοκτησία του γαμπρού του Μπερτόλδου της Βάδης. Έπειτα από δύο χρόνια στο Ζάλεμ, ο Φίλιππος μετακόμισε στο σχολείο Γκόρντονστουν της Σκωτίας. Το 1937, η αδελφή του Καικιλία, ο σύζυγός της και τα δύο τους παιδιά σκοτώθηκαν σε αεροπορική τραγωδία, κοντά στην Οστένδη. Ο 16χρονος τότε Φίλιππος παρευρέθηκε στην κηδεία τους στο Ντάρμστατ.

Μετά την αποφοίτησή του από το Γκόρντονστουν, το 1939, ο πρίγκιπας Φίλιππος κατατάχθηκε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και αποφοίτησε ένα έτος αργότερα από το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάννια ως ο καλύτερος δόκιμος της σειράς του.Ο πρίγκιπας Φίλιππος συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και, κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας του Ταινάρου, βρισκόταν στον έλεγχο των προβολέων του θωρηκτού. Για τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις αυτές τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό.

Πηγή πληροφοριών:Daily Mail

Πηγή ΦΩΤΟ: ΕPA, corfu-museum.gr, daily mail

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ