Πούτιν: Υπέρ της άρσης πατέντας εμβολίων κατά του κορονοϊού

Στηρίζει την ιδέα της παραίτησης από τις πατέντες εμβολίων κατά του κορονοϊού ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ η χώρα μόλις καταχώρισε το τέταρτο εμβόλιό της Sputnik Light.

Μία εκστρατεία για την απελευθέρωση της πατέντας εμβολίων ξεκίνησε την Πέμπτη, με τους ηγέτες της Γαλλίας. της Γερμανίας και της ΕΕ να λένε ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, προτού ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκφράσει τη δική του στήριξη σ’ αυτήν.

Σε μια τηλεδιάσκεψη με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκολίκοβα, ο Πούτιν σημείωσε: “ΑυτήN τη στιγμή ακούμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ιδέες οι οποίες κατά τη γνώμη μου αξίζουν προσοχής. Συγκεκριμένα, λένε να αρθεί γενικά η πατέντα για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Αυτό όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι προβλέπουν την άρση παρόμοιας προστασίας πατέντας σε έκτακτες συνθήκες. Η Ρωσία αναμφίβολα θα στηρίξει μία τέτοια προσέγγιση” είπε ο Ρώσος πρόεδρος προτρέποντας την Γκολίκοβα να επεξεργαστεί τα logistics, σύμφωνα με τη “Moscow Times”.

Παράλληλα, ο Πούτιν πρόσθεσε: “Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν θα έπρεπε να σκεφτούμε πώς θα βγάλουμε το μέγιστο κέρδος αλλά πώς θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων”. Οι υποστηρικτές της πρότασης για την απελευθέρωση της πατέντας εμβολίων σημειώνουν ότι οι φτωχές χώρες αγωνίζονται να ξεκινήσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα ενώ οι πλούσιες χώρες προστατεύσουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των φαρμακευτικών κολοσσών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ