Πούτιν: Θα διεκδικήσει και πάλι την προεδρία

Μια διάταξη στη συνταγματική αναθεώρηση υποστηρίζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν η οποία θα του επιτρέψει να είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, αν και ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει το Συνταγματικά Δικαστήριο.

Κατά την ομιλία του στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή), ο Πούτιν επεσήμανε ότι μια από τις προτάσεις που έκανε η βουλευτής Βαλεντίνα Τερεσκόβα, «στην ουσία σημαίνει άρση των περιορισμών για κάθε άνθρωπο, για κάθε πολίτη, συμπεριλαμβανομένου και του νυν προέδρου, και επιτρέπει τη συμμετοχή μελλοντικά στις εκλογές… μόνο στην περίπτωση, εφόσον οι πολίτες υποστηρίξουν μια τέτοια αναθεώρηση, πουν ‘ναι’ στη διάρκεια της πανεθνικής ψηφοφορίας στις 22 Απριλίου. Στην ουσία, η πρόταση αυτή θα ήταν δυνατή, αλλά υπό έναν όρο: το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί επίσημα ότι μια τέτοια αναθεώρηση δεν αντιτίθεται στις αρχές του Συντάγματος».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πρόταση της Τερεσκόβα , η προτεινόμενη από το νομοσχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση διάταξη περί άσκησης μόνο δύο προεδρικών θητειών «δεν εμποδίζει το πρόσωπο, που είχε ασκήσει και/είτε ασκεί τα προεδρικά του καθήκοντα από την στιγμή που η αναθεώρηση αυτή τεθεί σε ισχύ, να συμμετάσχει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσική Ομοσπονδία», αφότου τεθούν σε ισχύ οι συνταγματικές αλλαγές. Στην περίπτωση αυτή ο αριθμός των προηγούμενων προεδρικών θητειών δεν θα έχει σημασία.

Η Κρατική Δούμα ενέκρινε σήμερα σε δεύτερη ανάγνωση, με 382 ψήφους υπέρ και 0 κατά, ενώ 44 βουλευτές δήλωσαν «παρών», το νομοσχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση, το οποίο περιλαμβάνει και αυτή που επιτρέπει στον Ρώσο πρόεδρο να συμμετάσχει και πάλι στις προεδρικές εκλογές

Ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε πάντως κατά της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.