Πούτιν: Πότε θα… ονομάσει τον πιθανό διάδοχό του

Όταν θα έρθει ο καιρός ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα ονομάσει τον πιθανό διάδοχό του στο Κρεμλίνο, όπως ο ίδιος δήλωσε στο πλαίσιο της ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής «Ευθεία Γραμμή», στην οποία μία φορά τον χρόνο απαντά σε ερωτήσεις πολιτών για την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, ο Πούτιν τόνισε ότι η επιλογή αυτή θα πρέπει να έχει την έγκριση των ψηφοφόρων, καθώς οι Ρώσοι είναι εκείνοι που «ασκούν το εκλογικό δικαίωμα με άμεση μυστική ψηφοφορία».

«Φυσικά, θα έρθει ο καιρός και νομίζω ότι θα μπορέσω να πω αυτός ή εκείνος κατά την γνώμη μου είναι αντάξιος να ηγηθεί μιας τέτοιας σπουδαίας χώρας, όπως είναι η πατρίδα μας, η Ρωσία», είπε ε ο Ρώσος πρόεδρος ενώ συμπλήρωσε ότι θεωρεί δική του ευθύνη να δώσει συμβουλές σ’ εκείνους που θα διεκδικήσουν το προεδρικό αξίωμα μετά από εκείνον.

Ο 68χρονος Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία ως πρόεδρος ή ως πρωθυπουργός από την αρχή του αιώνα. Η τρέχουσα εξαετής θητεία του στο Κρεμλίνο λήγει το 2024, όμως, πέρυσι, με συνταγματικές τροπολογίες ο Πούτιν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει ακόμη δύο εξαετείς θητείες, ώστε να μπορεί να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας Μπορίς Γιέλτσιν «δεν του παρέδωσε την εξουσία», αλλά έγινε εκτελών χρέη αρχηγού κράτους, σύμφωνα με τον νόμο, ως πρωθυπουργός που ήταν τότε. Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι «σύμφωνα με το Σύνταγμα, σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου, προσωρινά χρέη προέδρου αναλαμβάνει ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσικής Δημοκρατίας. Κι εγώ ήμουν πρόεδρος της κυβέρνησης».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ