ΠΟΥ: Δεν είναι “βιώσιμη” η πολιτική “μηδενικής ανοχής” για τον κορονοϊό που υιοθετεί η Κίνα

Η πολιτική “μηδενικής ανοχής” κατά της Covid-19, που υιοθετεί η Κίνα, “δεν είναι βιώσιμη” δεδομένων των όσων γνωρίζουμε τώρα για τον κορονοϊό, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σε μία από τις σπάνιες δηλώσεις του.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους υπογράμμισε ότι “δεν πιστεύουμε ότι είναι βιώσιμο, λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του ιού κι αυτό που αναμένουμε τώρα στο μέλλον” και πρόσθεσε ότι “έχουμε εξετάσει το θέμα με Κινέζους ειδικούς. Και υποδείξαμε ότι η προσέγγιση δεν θα είναι βιώσιμη… Νομίζω ότι μια αλλαγή θα ήταν πολύ σημαντική”. , πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής θεμάτων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν είπε ότι ο αντίκτυπος της πολιτικής “μηδενικής ανοχής” στα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψιν. “Πάντα λέγαμε ως ΠΟΥ ότι πρέπει να εξισορροπήσουμε τα μέτρα ελέγχου σε σχέση με τον αντίκτυπο που έχουν στην κοινωνία, τον αντίκτυπο που έχουν στην οικονομία και αυτό δεν είναι πάντα μια εύκολη ‘εξίσωση'”, είπε ο Ράιαν.

Όπως είπε, η Κίνα έχει καταγράψει 15.000 θανάτους από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στην πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019 – ένας σχετικά χαμηλός αριθμός σε σύγκριση με σχεδόν 1 εκατομμύριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερους από 664.000 στη Βραζιλία και πάνω από 524.000 στην Ινδία.

Ο Ράιαν τόνισε ότι έχοντας αυτό υπόψη, είναι κατανοητό, ότι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου θα επιθυμούσε να λάβει σκληρά μέτρα για να ‘χαλιναγωγήσει’ τη μετάδοση του κορονοϊού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ