Πορτογαλία- Ο πρόεδρος στηρίζει την κυβέρνηση

Πορτογαλία- Ο πρόεδρος στηρίζει την κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα εξέφρασε την υποστήριξή του στην κυβερνητική συντηρητική συμμαχία στην προσπάθειά της να ξεπεράσει την πολιτική κρίση που κλόνισε τη χώρα, η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα διεθνούς οικονομικής στήριξης.

«Θεωρώ ότι η καλύτερη λύση είναι να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της η σημερινή κυβέρνηση», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο επίσπευσης των βουλευτικών εκλογών, όπως ζητεί το σύνολο της αριστερής αντιπολίτευσης.

«Θεωρώ ότι στην τρέχουσα συγκυρία εθνικής έκτακτης ανάγκης, η κήρυξη εκλογών δεν είναι η λύση για τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Πορτογαλία», πρόσθεσε ο Καβάκου Σίλβα.

Ο αρχηγός του κράτους παρενέβη την επομένη της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων των τριών μεγαλύτερων πορτογαλικών κομμάτων με στόχο να υπάρξει μια «συμφωνία εθνικής σωτηρίας», που είχε ο ίδιος ζητήσει για να εξασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του μνημονίου δανεισμού 78 δισ. ευρώ που είχε συναφθεί με την διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) τον Μάιο του 2011.

«Τα δύο κόμματα του συνασπισμού πρέπει να συντονιστούν για να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στις αγορές» δανεισμού, πρόσθεσε ο Πορτογάλος πρόεδρος.

Η κρίση ξέσπασε στις αρχές του μήνα όταν παραιτήθηκαν δύο υπουργοί σε θέσεις-κλειδιά, αυτός των Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ, αρχιτέκτονας του προγράμματος λιτότητας, και αυτός των Εξωτερικών Πάουλου Πόρτας, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος CDS-PP, ήσσονος εταίρου των Σοσιαλδημοκρατών (PSD, κεντροδεξιά) του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου.

Η συμμαχία αυτή προσφέρει στην κυβέρνηση μια άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά οι επικρίσεις του Πόρτας για την «υπερβολική» λιτότητα είχαν απειλήσει να διαλύσουν την πολιτική αυτή συμμαχία.

«Η κυβέρνηση διαθέτει μια αδιαφιλονίκητη πλειοψηφία», υπογράμμισε ο Καβάκου Σίλβα –ο οποίος επίσης ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα–, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να επιδείξουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας ότι η Πορτογαλία είναι μια χώρα που μπορεί να κυβερνηθεί».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ