Πορτογαλία: Η κυβέρνηση επιβάλλει δελτίο στο νερό λόγω ξηρασίας

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αποφάσισε την επιβολή δελτίου στην παροχή νερού στα ανατολικά της τουριστικής περιοχής Αλγκράβε, στον νότο, που μαστίζεται από την ξηρασία, με σκοπό να μειώσει τη χρήση κατά 15% των υπόγειων υδάτων.

“Στα φράγματα του Οντελέιτε και του Μπελίσε, η χρήση του νερού που προορίζεται για τη γεωργία και τα γήπεδα του γκολφ θα μειωθεί κατά 20%”, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ντουάρτε Κορντέιρο, στο τέλος συνεδρίασης χθες βράδυ της επιτροπής διαχείρισης της ξηρασίας.

Στην περίπτωση που οι κήποι ή τα γήπεδα του γκολφ έχουν συστήματα επαναχρησιμοποίησης του νερού, η μείωση αυτή θα ανέλθει στο 50%.

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση μιας “δύναμης δράσης” για τους υδάτινους πόρους της Αλγκράβε, που θα αποτελείται από μέλη της πορτογαλικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (APA) και της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας για να επανεξετάζει τις άδειες άντλησης νερού στην περιοχή.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ποιες άδειες μπορούν να ανακληθούν προκειμένου να μειωθεί κατά 15% η χρήση του νερού που προέρχεται από τον υδροφόρο ορίζοντα, υπογράμμισε ο Κορντέιρο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το 36% του εδάφους της Πορτογαλίας βρίσκεται επί του παρόντος σε κατάσταση σοβαρής ή ακραίας ξηρασίας, κυρίως οι περιφέρειες Αλεντέζου και Αλγκράβε, στον νότο της χώρας. Την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο, η Πορτογαλία υπέβαλε επίσημα αίτημα βοήθειας στις Βρυξέλλες για ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού γεωργικού αποθέματος, υπενθύμισε η υπουργός Γεωργίας Μαρία ντο Σέου Αντούνες.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus, το 91,9% του πορτογαλικού εδάφους πλήττεται από ξηρασία, εκ του οποίου το 25,8% είναι σε κατάσταση συναγερμού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ