Πορτογαλία: 6,4% το δημοσιονομικό έλλειμμα

Πορτογαλία: 6,4% το δημοσιονομικό έλλειμμα

Στο 6,4% ανήλθε το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Πορτογαλία για το 2012, έναντι 4,4% το 2011, ποσοστό που υπερβαίνει σε σημαντικό βαθμό τους στόχους που είχαν θέσει η κυβέρνηση και οι ξένοι δανειστές της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ΙΝΕ).

Υπολογισμένο σύμφωνα με τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής Eurostat, το έλλειμμα δεν περιλαμβάνει τα έσοδα από την παραχώρηση χρήσης των πορτογαλικών αερολιμένων και είναι αρκετά υψηλότερο από το 5% που είχε τεθεί αρχικά ως ποσοστό-στόχος.

Ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ είχε δηλώσει πως εάν η Εurostat συνυπολόγιζε τα έσοδα από τα αεροδρόμια, το χρέος θα υποχωρούσε στο 4,9%του ΑΕΠ.

Το 2011, η κυβέρνηση είχε κατορθώσει να μειώσει το έλλειμμα στο 4,4% χάρις στην εφαρμογή ενός άνευ προηγουμένου προγράμματος λιτότητας, ενόψει του διεθνούς δανείου 78 δισεκ. ευρώ που συνήψε με την τρόικα των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Σύμφωνα με το ΙΝΕ, το 2012 το δημόσιο χρέος ανερχόταν στο 123,6% του ΑΕΠ, έναντι 108,3% το προηγούμενο έτος, και ανήλθε στα 204,4 δισεκ. ευρώ.

 

Πηγή: AMΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ