Πολωνία: Η πρώτη χώρα που στέλνει σύγχρονα μαχητικά στην Ουκρανία

Η Πολωνία θα είναι η πρώτη χώρα που θα στείλει στην Ουκρανία σύγχρονα αεροσκάφη, από όσες έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τις αεροπορικές δυνάμεις της χώρας έναντι των ρωσικών που έχουν εισβάλει σε ουκρανικά εδάφη.

Όπως δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα η Πολωνία θα στείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 τις επόμενες ημέρες,  σύμφωνα με το Reuters. “Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα παραδώσουμε, απ’ όσο θυμάμαι, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία σε πλήρη λειτουργική κατάσταση”, δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα σε συνέντευξη Τύπου. “Τα υπόλοιπα προετοιμάζονται, συντηρούνται”, είπε.

Την Τρίτη, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι οι παραδόσεις μαχητικών θα μπορούσαν να γίνουν σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Η Πολωνία διαθέτει περίπου 10-20 αεροσκάφη MiG 29.

Ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα πόσα αεροσκάφη MiG-29 θα μπορούσε να προμηθεύσει η Βαρσοβία, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, Pawel Szrot, είπε ότι «σίγουρα δεν θα είναι 14,». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολωνία έχει στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Η Σλοβακία εξετάζει επίσης εάν θα στείλει αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει σε απόφαση. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ δήλωσε ότι ο Πολωνός ομόλογός του τού είπε κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής υπουργικής συνόδου στην Στοκχόλμη ότι η Βαρσοβία θα συμφωνήσει να δώσει MiG-29 στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας από κοινού διαδικασίας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ