Politico: Στελέχη της Κομισιόν στα γρανάζια του Qatar Gate – Παραιτήθηκε ο Γενικός Διευθυντής Μεταφορών

Σε παραίτηση από την θέση του αναγκάστηκε ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταφορών της Κομισιόν, μετά την αποκάλυψη από την εφημερίδα Politico ότι δεχόταν δωρεάν πτήσεις με την Qatar Airways, την εποχή που η υπηρεσία του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία με το κράτος του Κόλπου.

Ο Χόλολεϊ έγινε αντικείμενο έρευνας της Κομισιόν, για τις πτήσεις που έγιναν και εάν ενήργησε σωστά για να απαλλάξει τον εαυτό του, από οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων.

Σήμερα, το POLITICO αποκάλυψε ότι ο Hololei παραιτήθηκε από γενικός διευθυντής του τμήματος μεταφορών, γνωστού στο λεξικό των Βρυξελλών ως DG MOVE, και θα μετακινηθεί, ως πολιτικός σύμβουλος, χωρίς ευθύνη διαχείρισης, στη DG INTPA, το τμήμα της Επιτροπής που είναι αρμόδιο για διεθνείς συνεργασίες. Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι ο Hololei θα μετακινηθεί στο νέο του πόστο την 1η Απριλίου.

Ο ίδιος ο Hololei ανακοίνωσε την αλλαγή της θέσης του με ένα email προς το προσωπικό. «Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι», έγραψε ο Hololei. «Ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Παρασκευή θα είναι η τελευταία μου μέρα στη DG MOVE. Είμαι βέβαιος ότι έχετε δει την πρόσφατη δημοσιογραφική κάλυψη της συμμετοχής μου σε διεθνή συνέδρια.
Αυτό έχει αποσπάσει την προσοχή και εμποδίζει τη DG MOVE να προχωρήσει με τα αρχεία που είναι τόσο σημαντικά για το ασφαλέστερο, πιο βιώσιμο, πιο έξυπνο και πιο ανθεκτικό σύστημα μεταφορών που χρειάζεται και που αξίζει η Ευρώπη», είπε. «Ζήτησα να μεταφερθώ σε άλλη θέση, την οποία θα αναλάβω στη DG INTPA», ανέφερε στο μέιλ.
Το POLITICO έγραψε πριν από έναν μήνα ότι ο Χόλολεϊ πέταξε δωρεάν στη θέση business class με την Qatar Airways εννέα φορές μεταξύ 2015 και 2021, σύμφωνα με στοιχεία που ελήφθησαν μέσω αιτημάτων για την ελευθερία πληροφόρησης. Έξι από τις δωρεάν πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη σύναψη της συμφωνίας πρόσβασης στην αγορά μεταξύ της ΕΕ και της Ντόχα, και τέσσερις από αυτές πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ ή από έναν έναν όμιλο που συνδέεται με το Κατάρ.

Υπό έρευνα και η Κομισιόν πλέον

Οι άμεσες αποκαλύψεις προκάλεσαν θύελλα επικρίσεων, εκκλήσεις για έρευνα και απαιτήσεις για αναθεώρηση των κανόνων. Η Επιτροπή αρχικά επέμεινε ότι ο Hololei δεν είχε παραβιάσει κανέναν κανόνα, αλλά στη συνέχεια κινήθηκε για να κάνει πιο αυστηρούς τους ίδιους κανόνες για να βεβαιωθεί ότι η συμπεριφορά του δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί στο μέλλον. Η αλλαγή στάσης οφείλεται στο ότι μια εσωτερική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις πτήσεις, έδειξε ότι ο ίδιος ο Hololei ήταν το άτομο που υπέγραψε για τον εαυτό του, ότι δεν εμπλεκόταν σε σύγκρουση συμφερόντων με τα εν λόγω ταξίδια.

Το επεισόδιο έρχεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή για την ΕΕ. Τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών παλεύουν ήδη για να σώσουν τη φήμη τους εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς που περιλαμβάνει ισχυρισμούς ότι το Κατάρ και άλλες ξένες κυβερνήσεις πλήρωσαν ευρωβουλευτές και άλλους για να κερδίσουν συμφωνίες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Επιτροπής, δεσμεύτηκε υπό το φως του λεγόμενου σκανδάλου Qatargate να καταπολεμήσει τη διαφθορά, ρίχνοντας το βάρος της στην ιδέα ενός φορέα ηθικής εποπτείας που θα είναι σε θέση να ερευνά και να τιμωρεί τα παραπτώματα σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ το Κοινοβούλιο υφίσταται μεταρρυθμίσεις για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων διαφθοράς, η Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ δεν έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο και δεν ανακοίνωσαν τυχόν εσωτερικές αλλαγές ως αποτέλεσμα.  Ωστόσο η υπόθεση Hololei, η οποία εστίασε στον συγκεκριμένο ανώτερο αξιωματούχο που ενεπλάκη  στενά σε μια σημαντική συμφωνία μεταφορών, κρίσιμης σημασίας για το Κατάρ,  διεύρυνε το επίκεντρο του ελέγχου για να συμπεριληφθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια να προτείνει νομοθεσία της ΕΕ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ