Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνομιλία Φιντάν-Χανίγιε για την απελευθέρωση των αμάχων ομήρων

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε για το “ενδεχόμενο” απελευθέρωσης των ομήρων, που κρατούνται μετά την εισβολή  της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου,  ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, πηγή προσκείμενη στο τουρκικό υπουργείο, πρόσθεσε ότι συζητήθηκε η απελευθέρωση των πολιτών ομήρων, που έχει συλλάβει η Χαμάς.  “Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Παλαιστίνη και το ενδεχόμενο απελευθέρωσης αμάχων”, σημείωσε στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο.

Η πηγή δήλωσε ότι ο Fidan και ο Haniyeh συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην σύγκρουση, καθώς και “τις δυνατότητες απελευθέρωσης αμάχων” που συνελήφθησαν στο Ισραήλ , αλλά δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες.

Η Τουρκία έχει στηρίξει τους Παλαιστίνιους στο παρελθόν, ενώ υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στη δεκαετή σύγκρουση με το Ισραήλ. Έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει στην σύγκρουση και έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, η οποία βοήθεια ωστόσο έχει εγκλωβιστεί στην Αίγυπτο, καθώς τα σύνορα παραμένουν κλειστά.

Η Τουρκία εργάζεται επίσης για την αποκατάσταση των τεταμένων από καιρό σχέσεων που έχει με το Ισραήλ. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ