Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Πούτιν – «Είμαστε στον σωστό δρόμο» δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνευτικής λύσης.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, αναγνώρισε πως η Ρωσία τάσσεται υπέρ μιας ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν για κάτι περισσότερο από δύο ώρες σε μια κλήση που ο Πούτιν χαρακτήρισε «ενημερωτική, ειλικρινή και πολύ χρήσιμη», μετέδωσε το RIA Novosti.

«Γενικά, είμαστε στον σωστό δρόμο», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι Ρωσία και Ουκρανία θα πρέπει να καταλήξουν σε «συμβιβασμούς που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές», προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Το πρακτορείο μετέδωσε επίσης ότι ο Ρώσος Πρόεδρος τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία» και είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το Κίεβο για τη σύνταξη ενός μνημονίου με στόχο μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη θέση του για την κατάπαυση του πυρός. Από την πλευρά μου, σημείωσα ότι και η Ρωσία τάσσεται υπέρ μιας ειρηνικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης. Πρέπει απλώς να καθορίσουμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προχωρήσουμε προς την ειρήνη», δήλωσε ο Πούτιν, όπως μεταδίδει το BBC.

Διπλωματικό θρίλερ

Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες έπειτα από μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με drones της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και εν μέσω εντατικών διπλωματικών διεργασιών, καθώς Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχειρούσαν να πείσουν την κυβέρνηση Τραμπ για την ανάγκη άμεσης, άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός και αύξησης της πίεσης προς τη Μόσχα ώστε να προχωρήσει σε σοβαρά βήματα προς την ειρήνη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε περιγράψει τη συμφωνία ειρήνης ως διαπραγμάτευση κυρίως μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, προκαλώντας ανησυχία ότι οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία που θα εξυπηρετεί τη Ρωσία αλλά δεν θα διασφαλίζει την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας — ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για μία νέα ρωσική εισβολή στο μέλλον.

Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, η πρώτη απευθείας συνάντηση μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στην Κωνσταντινούπολη, μετά τις διαπραγματεύσεις τον Μάρτιο του 2022 στην Τουρκία. Πέρα από την ανταλλαγή αιχμαλώτων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν μόνο να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός.

Αν και ο Τραμπ είχε στηρίξει δημόσια τις συνομιλίες, τις είχε υποβαθμίσει, λέγοντας πως «τίποτα δεν πρόκειται να λυθεί» αν δεν μιλήσει ο ίδιος με τον Πούτιν.

Οι δηλώσεις Βανς

Μιλώντας από το Air Force Two πριν από τη συνομιλία Τραμπ-Πούτιν, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους: «Θέλουμε να δούμε αποτελέσματα. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα είδος αδιεξόδου εδώ. Και νομίζω ότι ο Πρόεδρος θα πει στον πρόεδρο Πούτιν: “Κοίτα, είσαι σοβαρός; Το εννοείς πραγματικά;”».

Ο Βανς τόνισε επίσης την ανάγκη οι εμπλεκόμενες πλευρές να ξεπεράσουν τα λάθη του παρελθόντος, προσθέτοντας: «Αν η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να το κάνει αυτό, τότε τελικά θα πρέπει να πούμε: αυτός δεν είναι ο δικός μας πόλεμος».

Ο Βανς είχε στο παρελθόν απειλήσει ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις, ενώ την Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, δήλωσε: «Ο Πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι στόχος του είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και το τέλος της σύγκρουσης, όμως έχει κουραστεί και απογοητευτεί από αμφότερες τις πλευρές».

Αμετακίνητος ο Πούτιν

Παρ’ όλα αυτά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απορρίψει επανειλημμένα την ιδέα μιας άνευ όρων 30ήμερης κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, το Κίεβο θεωρούσε ήδη πιθανό ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα συνέχιζε να καθυστερεί σκόπιμα τη διαδικασία, προβάλλοντας όρους που η ουκρανική πλευρά θεωρεί απαράδεκτους.

«Έχουμε μεταφέρει στην αμερικανική πλευρά -και είμαστε πεπεισμένοι ότι ισχύει- πως η Ουκρανία έχει κάνει πολύ περισσότερα απτά βήματα προς την ειρήνη απ’ ό,τι η Ρωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα Ουκρανός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι η τηλεφωνική επικοινωνία αποτελούσε «σημαντική προσπάθεια αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας».

«Σαφώς, προτιμούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Εάν, όμως, η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, την οποία εκτιμούμε ιδιαίτερα και για την οποία είμαστε ευγνώμονες, βοηθήσει πραγματικά να επιτύχουμε τους στόχους μας με ειρηνικό τρόπο, τότε φυσικά αυτό είναι προτιμότερο», πρόσθεσε.

Οι επικοινωνίες Τραμπ-Πούτιν

Η συνομιλία Τραμπ-Πούτιν πραγματοποιήθηκε μέσω κρυπτογραφημένων γραμμών, χωρίς βιντεοκλήση, όπως και στις προηγούμενες επικοινωνίες τους, μεταδίδει το Sky News.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ από μια μουσική σχολή στην πόλη-θέρετρο του Σότσι, στη νότια Ρωσία. Ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέπτεται σήμερα ένα τοπικό εκπαιδευτικό κέντρο στην περιοχή, αναφέρει το BBC.

Μετά την ορκωμοσία Τραμπ, η πρώτη επίσημη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πούτιν είχε γίνει στις 12 Φεβρουαρίου. Είχαν ξαναμιλήσει στις 18 Μαρτίου, σε συνομιλία που -σύμφωνα με το Κρεμλίνο- διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Τότε, ο Πούτιν είχε συμφωνήσει να σταματήσει προσωρινά τις επιθέσεις κατά των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών, αλλά κατηγορήθηκε στη συνέχεια ότι παραβίασε τη συμφωνία. Είχε, ωστόσο, αρνηθεί να δεσμευτεί για πλήρη 30ήμερη κατάπαυση πυρός, όπως επιθυμούσε ο Τραμπ.

Το Κρεμλίνο είχε αφήσει να εννοηθεί τον Μάρτιο ότι ενδέχεται να υπήρξαν περισσότερες επικοινωνίες μεταξύ των δύο ηγετών πέρα από τις δημοσίως γνωστές.

Στο βιβλίο «War» (2024), ο δημοσιογράφος της Washington Post Μπομπ Γούντγουορντ, ανέφερε ότι ο Τραμπ είχε απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν ακόμη και μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, μέχρι και επτά φορές.

Σε ερώτηση σχετικά με αυτό σε συνέντευξή του στο Bloomberg το 2024, ο Τραμπ απάντησε: «Αν το έκανα, είναι έξυπνο».

Το Κρεμλίνο είχε διαψεύσει τον ισχυρισμό.

Το Reuters, η Washington Post και το Axios είχαν επίσης μεταδώσει ότι οι δύο άνδρες μίλησαν στις αρχές Νοεμβρίου – κάτι που επίσης διαψεύστηκε από το Κρεμλίνο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ