“Πόλεμος” για την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

“Πόλεμος” για την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι Ευρωβουλευτές, οι οποίοι θέλουν την συγκέντρωση όλων των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ανέλαβαν σήμερα δράση παρουσιάζοντας ένα σχέδιο έκθεσης με την οποία αξιώνουν το δικαίωμα να αποφασίζει το Ευρωκοινοβούλιο «όπου και όταν» συνέρχεται.

«Το κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να καθορίζει τις δικές του λεπτομέρειες εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να αποφασίζει όπου και όταν συνέρχεται», αναφέρεται σε αυτό το σχέδιο έκθεσης, το οποίο συνυπογράφουν ο Βρετανός ευρωσκεπτικιστής, Άσλεϊ Φοξ, και ο Γερμανός Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Γκέραλντ Χέφνερ, δύο υποστηρικτές του να έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια μοναδική έδρα στις Βρυξέλλες.

Η έκθεση αυτή εξετάστηκε από την Επιτροπή Αιτήσεων και την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων. Μια ψηφοφορία επί του σχεδίου σε επίπεδο επιτροπής, πριν από την ενδεχόμενη εξέτασή του από την ολομέλεια, έχει οριστεί για τις 14 Οκτωβρίου.

Οι υποστηρικτές της διατήρησης έδρας του ΕΚ μόνο στις Βρυξέλλες δηλώνουν ότι οι περισσότερες εργασίες των ευρωπαϊκών θεσμών γίνονται στην βελγική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τους ίδιους, η μετακίνηση κάθε μήνα στο Στρασβούργο των Ευρωβουλευτών και ορισμένων δημοσίων λειτουργών για τις συνόδους της ολομέλειας επιφέρει ένα πρόσθετο κόστος «μεταξύ των 169 και 204 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή μεταξύ του 15% και του 20% του ετήσιου προϋπολογισμού του κοινοβουλίου».

Αυτοί που τάσσονται κατά της έδρας στο Στρασβούργο επικαλούνται επίσης τις επιπρόσθετες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που οφείλονται σε αυτές τις μετακινήσεις και υπογραμμίζουν ακόμη ότι τα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο «χρησιμοποιούνται μόνον 42 ημέρες ετησίως και μένουν αχρησιμοποίητα κατά το 89% του χρόνου μολονότι πρέπει να ζεσταίνονται και να συντηρούνται όλη την χρονιά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ