Ποια συναλλαγή πρότεινε ο Τραμπ στον Ασάνζ – Τι κατέθεσε Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής

Σε μία υπόθεση συναλλαγής με τον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, φέρεται να εμπλέκεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, προσέφερε χάρη στον Ασάνζ υπό τον όρο να δηλώσει αυτός ότι η Ρωσία δεν είχε καμία εμπλοκή στη δημοσιοποίηση από τον ιστότοπό του των e-mails του Δημοκρατικού Κόμματος που διέρρευσαν το 2016, όπως έγινε σήμερα γνωστό κατά την ακροαματική διαδικασία σε ένα δικαστήριο του Λονδίνου.

Ο Ασάνζ εμφανίστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από τη φυλακή όπου κρατείται, καθώς οι δικηγόροι συζητούσαν για τη διαδικασία της ακρόασής του την επόμενη εβδομάδα σε μια δίκη όπου θα αποφασιστεί, αν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Στο δικαστήριο του Ουέστμινστερ, ένας από τους δικηγόρους του Ασάνζ, ο Έντουαρντ Φιτζέραλντ, αναφέρθηκε στην κατάθεση ενός μάρτυρα, του Ρεπουμπλικανού πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ, Ντάνα Ροχραμπάσερ, που επισκέφτηκε τον Ασάνζ το 2017, λέγοντας ότι είχε σταλεί από τον Αμερικανό πρόεδρο για να προτείνει την απονομή χάριτος.

Η χάρη θα δινόταν υπό τον όρο ο Ασάνζ θα δήλωνε ότι οι Ρώσοι δεν εμπλέκονταν στη διαρροή των e-mails, που έπληξε την προεδρική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον το 2016, σύμφωνα με την κατάθεση του Ροχραμπάσερ.

Ο δικαστής έκρινε αποδεκτά τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει ότι τα e-mails των Δημοκρατικών αποκτήθηκαν παράνομα από Ρώσους χάκερ στο πλαίσιο της εκστρατείας της Μόσχας για να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, όπου ο Τραμπ αντιμετώπισε την Κλίντον.

Το Wikileaks δημοσίευσε το 2016, σε μια κρίσιμη στιγμή της προεκλογικής περιόδου, χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα του Δημοκρατικού Κόμματος και της προεκλογικής ομάδας της Χίλαρι Κλίντον, τα οποία συνέβαλαν στη δυσφήμιση της υποψηφίου.

Ο 48χρονος Ασάνζ, που κρατείται σε φυλακή στο Λονδίνο, μάχεται κατά του αιτήματος έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες μεταξύ των οποίων συνομωσία για υποκλοπές από κυβερνητικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παραβίασης του νόμου περί κατασκοπείας. Εάν καταδικαστεί μπορεί να περάσει δεκαετίες στη φυλακή.

Το βασιλικό δικαστήριο Ούλγουιτς στο Λονδίνο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα την εκδίκαση της υπόθεσης – με τον Ασάνζ να παρίσταται αυτοπροσώπως – για να αποφανθεί αν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ