Πληθαίνουν οι φωνές κατά της Ελλάδας στο SPD

Πληθαίνουν οι φωνές και μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών που απορρίπτουν νέες πιστώσεις για την Ελλάδα. Ο βουλευτής Γιόαχιμ Πος δεν αποκλείει ένα “όχι” των βουλευτών στην ψηφοφορία επικύρωσης μιας συμφωνίας Ελλάδας-πιστωτών.

Μέχρι πρόσφατα η αντίσταση σε νέα οικονομική στήριξη της Ελλάδας προέρχονταν κυρίως από τους βουλευτές των Γερμανών συντηρητικών. Όσο όμως συνεχίζεται το θρίλερ της ελληνικής κρίσης και δεν διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ, πληθαίνουν πλέον και μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών οι φωνές που δεν επιθυμούν νέες πιστώσεις για την Ελλάδα. Σε περίπτωση επομένως που μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών κατατεθεί για επικύρωση στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ψηφοφορία θα είναι περίπατος για την Άνγκελα Μέρκελ.

Όταν τον Φεβρουάριο δόθηκε από το γερμανικό κοινοβούλιο πράσινο φως στην παράταση στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, μόλις ένας σοσιαλδημοκράτης ψήφισε κατά. Τώρα όμως ο βουλευτής και ειδικός σε οικονομικά ζητήματα του SPD Γιόαχιμ Πος δεν αποκλείει, σε συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, ακόμα και ένα «όχι» των σοσιαλδημοκρατών.

«Αυτή τη φορά μπορώ πια να το φανταστώ, αν και ομολογώ ότι δεν το περίμενα, τονίζει ο Γερμανός βουλευτής. Ούτε καν εγώ που παρακολουθώ εξαρχής με σκεπτικισμό την νέα κυβέρνηση στην Αθήνα. Δυστυχώς οι εντυπώσεις μου δεν άλλαξαν ούτε κατά την συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη σε εκδήλωση των σοσιαλδημοκρατών την προπερασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο. Του έθεσα πέντε ερωτήματα για την φορολογική πολιτική και άλλα κυβερνητικά μέτρα, στα οποία ωστόσο δεν απάντησε πειστικά. Αν δεν αλλάξει αυτό και δεν κατατεθούν προτάσεις για τις οποίες θα κληθούμε πιθανότατα να ψηφίσουμε στην βουλή τότε ενδέχεται να πούμε ότι με βάση τις προτάσεις στο τραπέζι δεν βλέπουμε κανένα λόγο να ψηφίσουμε υπέρ. Δεν μπορώ να αποκλείσω αυτό το ενδεχόμενο, ελπίζω ωστόσο να αξιοποιηθούν οι επόμενες μέρες έτσι ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση».

Η περικοπή συντάξεων δεν είναι η μόνη πρόταση

Αρκετά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι οι πιστωτές, αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητούν επιτακτικά την περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Όμως ο Γερμανός βουλευτής Γιόαχιμ Πος έχει διαφορετική άποψη.

«Έχω ασχοληθεί πολύ και με άλλες χώρες της κρίσης, διότι έχω την ευθύνη ενημέρωσης των σοσιαλδημοκρατών. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Πορτογαλία για παράδειγμα, προώθησε την εξυγίανση του προϋπολογισμού βελτιώνοντας τα έσοδα του δημοσίου με αποδοτικές φορολογικές πρακτικές. Έτσι κατάφερε να αποφύγει δυσάρεστα μέτρα που πρότεινε η τρόικα, πάντα όμως σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε ποτέ παρόμοιες ευκαιρίες. Η χείρα συνεργασίας που έτειναν τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είναι χωρίς προηγούμενο. Υπάρχει περιθώριο για πολλούς συμβιβασμούς. Είναι συνεπώς άδικο να κρατάμε ως μόνη πρόταση των εταίρων τη μείωση των συντάξεων. Για παράδειγμα υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση για μείωση των ελληνικών στρατιωτικών δαπανών που βρίσκεται στο 4% του ΑΕΠ, την οποία όμως, όπως ακούμε, απορρίπτει η Αθήνα».

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Το “μοντέλο Ισλανδίας” οι έλεγχοι κεφαλαίων και η Ελλάδα

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.