Πιθανή η επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν μέσα στην εβδομάδα – Πάνε στην Τουρκία Φον Ντερ Λάιεν και Μισέλ

Κρίσιμη είναι η προσεχής εβδομάδα στις σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ-Τουρκία, καθώς σύμφωνα με την ιστοσελίδα, Ahval News, υπάρχει πιθανότητα τηλεπικοινωνίας Μπάιντεν-Ερντογάν μόλις λίγες μέρες μετά την επαφή που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, «εδώ και δεκαετίες, υπάρχει μια διπλωματική παράδοση που θέλει το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλά σχεδόν ταυτόχρονα με Τουρκία και Ελλάδα… Εάν ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν μιλήσουν στην αυτή την εβδομάδα, υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία έχουν ήδη μιλήσει μέσω των αντιπροσώπων τους».

Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες; Κυρίαρχο ζήτημα οι S-400. Η Τουρκία συμφώνησε για πρώτη φορά να αγοράσει S-400 από τη Ρωσία το 2017 με μια συμφωνία αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εξασφάλισε ένα δάνειο χρηματοδοτούμενο από τη Ρωσία για την απόκτηση του συστήματος. Η κυβέρνηση του Ερντογάν απέρριψε τις απειλές της κυβέρνησης Τραμπ για κυρώσεις μέσω του νόμου (CAATSA) που απαγόρευε τις αγορές από τον ρωσικό αμυντικό τομέα. Επί τάπητος θα τεθεί και στο θέμα της Συρίας. Εδώ και χρόνια, ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας ήταν η ανοιχτή πληγή που σταδιακά απομάκρυνε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ζήτημα. Πριν από μια δεκαετία, οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ζήτησαν την απομάκρυνση του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους (IS) και η απόφαση των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν Κούρδους μαχητές για να ο αντιμετωπίσουν, έπληξαν τους δεσμούς με την Τουρκία.

Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν ενδιαφερόταν για την επιδείνωση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία του Ερντογάν. Σχεδόν τρεις μήνες στον Λευκό Οίκο ο Μπάϊντεν και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει καταδικάσει επανειλημμένα αυτό που θεωρεί παραβίαση των ελευθεριών των πολιτών από τις τουρκικές αρχές και το θέμα αναμένεται να τεθεί στην επικοινωνία των δύο ηγετών.

Επιπλέον δύο ακόμη θέματα που “καίνε” τον Ερντογάν ενδέχεται να τεθούν στη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάϊντεν. Το ένα είναι ο Γκιουλέν και το δεύτερο και μάλλον πιο σημαντικό η υπόθεση της Halkbank. Η τράπεζα, που ελέγχεται από τον Ερντογάν , κατηγορείται για παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν. Ο Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς ως συνωμοσία εναντίον του από το εξωτερικό.

Στην Τουρκία μεταβαίνουν Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ

Στην Τουρκία θα μεταβούν την ερχόμενη Τρίτη 6 Απριλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όπου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ταξίδι των δύο προέδρων στην γείτονα χώρα, το οποίο είχε προαναγγελθεί κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στους τρεις ηγέτες που έλαβε χώρα πριν από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανακοίνωσε επισήμως ο εκπρόσωπος του προέδρου Μισέλ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ