Πίτερ Μπακ: Η ιστορία του πυρηνικού φυσικού που με επένδυση 1.000 δολαρίων… έχτισε την αυτοκρατορία των Subway

Σε ηλικία 90 ετών πέθανε ο Πίτερ Μπακ, ο συνιδρυτής της αυτοκρατορίας των Subway. Ο Μπακ ήταν πυρηνικός φυσικός. Το 1965 δάνεισε στον γιο του φίλου του 1.000 δολάρια για να ανοίξει σαντουιτσάδικο και έγινε δισεκατομμυριούχος καθώς αυτό μετατράπηκε στη γιγαντιαία αλυσίδα καταστημάτων σάντουιτς, Subway Restaurants. Ο Πίτερ Μπακ πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε νοσοκομείο του Κονέκτικατ καθώς ήταν άρρωστος εδώ και λίγο καιρό. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε η Subway.

Έτσι και οι δύο ιδρυτές της εταιρείας που μετρά 56 χρόνια ζωής φεύγουν από τη ζωή αφήνοντας “ορφανό” τον κολοσσό και δημιουργώντας αμφιβολίες για το μέλλον του κολοσσού, καθώς ήδη οι  διαχειριστές της Subway βλέπουν τις προσπάθειες πώλησης να γίνονται ακόμη πιο πολύπλοκες.

Ο Φρεντ ΝτεΛούκα, που ως έφηβος είχε δανειστεί 1.000 δολάρια από τον Μπακ και μετέτρεψε ένα μαγαζάκι με σάντουιτς στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ σε μία αυτοκρατορία, διοικούσε τη Subway ως τον θάνατό του από λευχαιμία το 2015.

Γύρω στο 1973 ο Μπακ και ο ΝτεΛούκα είχαν ήδη 16 μαγαζιά στο Κονέκτικατ και το 1974 άρχισαν το franchising της αλυσίδας. Αυτό που ξεκίνησε σαν ένα επιχειρηματικό εγχείρημα για να βοηθήσει τον νεαρό ΝτεΛούκα να πληρώσει τα έξοδά του για το κολέγιο, έγινε μια αλυσίδα που σήμερα διαθέτει 40.000 εστιατόρια παγκοσμίως.

Η καθαρή αξία του Μπακ, σύμφωνα με το Forbes, αγγίζει τα 1,7 δισ. δολάρια. Χρησιμοποίησε μέρος της περιουσίας του για να αγοράσει ξυλεία. Είχε στην ιδιοκτησία του 1,2 εκατ. στρέμματα δάσους στο Μέιν. Τα τελευταία πέντε χρόνια είχε δωρίσει 216 εκατ. δολάρια στο ίδρυμά του που στηριζει οργανισμούς οι οποίοι επικεντρώνονται σε οικογενειακά ζητήματα, σύμφωνα με το  Forbes. Είχε δύο γιους και πέντε εγγόνια.  Φέρεται να μοιραζόταν την ιδιοκτησία της Subway 50-50 με τη χήρα του ΝτεΛούκα, Ελίζαμπεθ.

Ο Μπακ είχε γεννηθεί στις 19 Δεκεμβρίου 1930 στο Σάουθ Πόρτλαντ του Μέιν. Αποφοίτησε από το Κολέγιο στο Μπράνγουικ του Μέιν το 1952 και πήρε πτυχίο και διδακτορικό στη φυσική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Το μέλλον της Subway μετά και τον θάνατο του Μπεκ

Με τον θάνατο και του δεύτερου ιδρυτή της εταιρείας, το μέλλον της εταιρείας φαντάζει δυσοίωνο. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι πέρυσι η Subway ήταν σε συζητήσεις για πιθανή πώληση στην εταιρεία Restaurant Brands International, την ιδιοκτήτρια εταιρεία της Burger King, που έχει έδρα στη Βραζιλία. Αυτές οι συνομιλίες απέτυχαν ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, με αποκορύφωμα την κίνηση της Restaurant Brands την περασμένη εβδομάδα να αγοράσει την ανταγωνίστρια της Subway, Firehouse Subs,  αντί 1,1 δισ. δολαρίων.

Οι διαπραγματεύσεις με τη Subway φέρεται να απέτυχαν εν μέρει λόγω διαγωνίας στην τιμή, όχι μόνο μεταξύ των δύο εταιρειών Restaurant Brands και Subway, αλλά επίσης και μεταξύ του Μπακ και της χήρας του ΝτεΛούκα,  Ελίζαμπεθ. Ένας από τους δύο, που είχαν το ίδιο ακριβώς μερίδιο, ήθελε μεγαλύτερο αντίτιμο και έτσι δεν ολοκληρώθηκε η πώληση.

Η Subway δεν είναι για πώληση, είπε εκπρόσωπος της εταιρείας σε ανακοίνωση. Όπως πρόσθεσε: “Η δυναμική των πωλήσεων αυξάνεται σταθερά από τις αρχές του 2021 και η έναρξη της εκστρατείας Eat Fresh Refresh της Subway αυτό το καλοκαίρι επιτάχυνε αυτή τη δυναμική. Αναμένουμε να υπερβούμε τις προβλέψεις μας για τις πωλήσεις το 2021 κατά περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια”.

Ο ΝτεΛούκα, ο οποίος διηύθυνε την εταιρεία για περισσότερο από μισό αιώνα, έκανε ελάχιστο σχεδιασμό διαδοχής. Η αδερφή του, Σούζαν Γκρέκο, ανέλαβε τη θέση του CEO μετά τον θάνατό του, αλλά παραιτήθηκε το 2018 έπειτα από μια δύσκολη θητεία. Ο γιος του ΝτεΛούκα, Τζόναθαν, είναι διευθυντής στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά δεν έχει λειτουργικό ρόλο στην εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για τον γιο του Μπακ, Κρίστοφερ, ο οποίος διευθύνει τη μη κερδοσκοπική ΜΜΕ Retro Report.

Σκεπτικισμός επικρατεί, καθώς η Subway πριν από δύο χρόνια προσέλαβε τον Τζον Τσίντσεϊ  ως τον πρώτο μόνιμο CEO της. Το πιο αξιομνημόνευτο επίτευγμα του Τσίντσεϊ ήταν η θητεία του ως διευθύνοντα συμβούλου της Burger King, η οποία κορυφώθηκε με την πώληση της αλυσίδας το 2010 στη Restaurant Brands.

Τώρα, με τη Restaurant Brands εκτός του κάδρου, οι προοπτικές πώλησης της Subway μοιάζουν χλωμές. Η Roark Capital’s Inspire Brands, ιδιοκτήτρια της Sonic και της Buffalo Wild Wings, ήταν άλλος ένας λογικός αγοραστής αλλά το 2019 αγόρασε τον ανταγωνιστή της Subway, Jimmy John. Η Yum, ιδιοκτήτρια των Taco Bell και KFC, είναι ακόμη μία πιθανότητα, αλλά η κοινή λογική θα έλεγε ότι η αγορά της Subway θα έριχνε την τιμή της μετοχής της, σημείωσαν οι πηγές. Τώρα ο πιο πιθανός αγοραστής είναι μια εταιρεία ιδιωτικών συμμετοχών, όπως η TPG Capital, η οποία πιθανότητα θα έδινε λιγότερα από μια μεγάλη εταιρεία ταχυφαγείων, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στην κατάσταση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ