ΦΩΤΟ-Ρέει το αίμα πιστών για χάρη… εθίμου

ΦΩΤΟ-Ρέει το αίμα πιστών για χάρη… εθίμου

Εκατοντάδες χιλιάδες Σιίτες κατέκλυσαν και φέτος την Καρμπάλα στο Ιράκ, όπως κάθε χρόνο για να γιορτάσουν την Ασούρα. Η γιορτή προκαλεί στη διεθνή κοινότητα ανάμεικτα συναισθήματα εξαιτίας του εθίμου που απαιτεί από τους πιστούς να μαστιγώνονται με αλυσίδες αλλά και να χαράζουν ακόμα και τα κεφάλια παιδιών με τα σπαθιά τους.

Το αίμα στους δρόμους της Καρμπάλα ρέει άφθονο και τα κλάματα των παιδιών προκαλούν μόνο χαμόγελα στους Σιίτες που με αυτό τον τρόπο γιορτάζουν την  επέτειο του θανάτου του Χουσεΐν Ιμπν Αλί, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, από το χαλίφη Γιαζίντ, στη μάχη της Καρμπάλα.

Η Ασούρα για τους Σιίτες είναι ο «Θρήνος του Μουχαράμ» αλλά για τους Σουνίτες είναι η «Ημέρα εξιλέωσης». Αυτή την ημέρα αποδίδουν σεβασμό στο Φαραώ της Αιγύπτου που ελευθέρωσε τους Ισραηλίτες. Σύμφωνα με τη σουνιτική παράδοση, είναι η ημέρα που ο Μωάμεθ είδε τον Μωυσή να οδηγεί τους Ισραηλίτες και να νηστεύει και έτσι νήστεψε κι αυτός.

Ο ετήσιος εορτασμός της Ασούρα στο παρελθόν είχε πυροδοτήσει σοβαρές διαμάχες μεταξύ Σιϊτών και Σουνιτών μουσουλμάνων και ειδικά φέτος ο κίνδυνος φαντάζει μεγαλύτερος λόγω της απειλής τους ISIL.

Οι Σουνίτες θεωρούν τους Σιιτες αιρετικούς και γι αυτό τα προηγούμενα χρόνια τους σκότωναν την ώρα που τμούσαν την Ασούρα.

Οι ιρακινές αρχές έχουν στείλει στην Καρμπάλα δεκάδες χιλιάδες προσωπικό ασφαλείας,με σκοπό την, όσο γίνεται, καλύτερη προστασία των Σιϊτών.

Δείτε τις φωτογραφίες από τις τελετές

 

The Shi'ite Muslim festival commemorates the grandson of the Prophet Mohammad, Imam Hussein in Mumbai

This man flagellates himself during the festival in Kabul, Afghanistan to commemorate Imam Hussein's death