Πέθανε στα 80 ο Ray Dolby

Πέθανε στα 80 ο Ray Dolby

Ο Ray Dolby, ο Αμερικάνος τεχνικός που ίδρυσε την Dolby Laboratories και υπήρξε πρωτοπόρος στη μείωση του θορύβου στις ηχογραφήσεις, πέθανε σε ηλικία 80 ετών στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο Ray Dolby έπασχε τα τελευταία χρόνια από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ το καλοκαίρι διαγνώστηκε πως έπασχε από λευχαιμία.

Το όνομά του έγινε συνώνυμο με τα συστήματα ήχου στο σπίτι και τον κινηματογράφο, και το έργο του κέρδισε πολλά βραβεία.

Ο Kevin Yeaman, πρόεδρος της Dolby Laboratories, περιέγραψε τον Ray Dolby ως «αληθινό οραματιστή».

Ο Dolby γεννήθηκε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και μεγάλωσε στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ampex Corporation, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη συστημάτων εγγραφής σε βιντεοκασέτα, ενώ ήταν ακόμα φοιτητής.

Στη συνέχεια πήγε στη Βρετανία για να ολοκληρώσει τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το 1965 ίδρυσε την «Dolby Laboratories» στο Λονδίνο.

Η εταιρεία του κατάφερε να γίνει η κορυφαία εταιρεία του κλάδου στην τεχνολογία ήχου, με εφαρμογές που έκοβαν τον ενοχλητικό θόρυβο που υπήρχε στη βάση των ηχογραφήσεων, το γνωστό σε όλους σύστημα Dolby, ενώ αργότερα ανέπτυξε και την τεχνολογία «surround».

Ο Dolby άρχισε να δραστηριοποιείται κυρίως στο Σαν Φρανσίσκο το 1976. Τρία μόνο χρόνια αργότερα, το 1989 τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ για την μοναδική συνεισφορά του στον κινηματογράφο.

Έλαβε επίσης ένα βραβείο Grammy το 1995 και τα βραβεία Emmy κατά τα έτη 1989 και 2005.

ΠΗΓΗ: bbc.co.uk

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ