Πέθανε ο συγγραφέας Μίλαν Κούντερα

Ο συγγραφέας Μίλαν Κούντερα πέθανε, όπως μετέδωσε σήμερα η τσεχική δημόσια τηλεόραση, σε ηλικία 94 ετών. Ήταν γεννημένος στην Τσεχία, και συγγραφέας του μυθιστορήματος «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι».

Ο Κούντερα κέρδισε διακρίσεις για το ύφος του που απεικόνιζε θέματα και χαρακτήρες που αιωρούνταν ανάμεσα στην κοσμική πραγματικότητα της καθημερινής ζωής και στον υψηλό κόσμο των ιδεών.

Γεννήθηκε στην πόλη Μπρνο της Τσεχίας, αλλά μετανάστευσε στη Γαλλία το 1975 αφού εξορίστηκε επειδή επέκρινε τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968. Τα βιβλία του είχαν απαγορευτεί στην Τσεχοσλοβακία και αφού η υποστηριζόμενη από τη Σοβιετική κυβέρνηση του στέρησε την υπηκοότητα το 1978, παρέμεινε ο πιο διάσημος εξόριστος συγγραφέας της χώρας.

Μετά τη Βελούδινη Επανάσταση, την πτώση του Σιδηρούν Παραπετάσματος και τη δημιουργία της Τσεχίας, ο συγγραφέας δεν επέστρεψε ποτέ για να ζήσει στην πατρίδα του. «Δεν υπάρχει τέτοιο όνειρο για επιστροφή», είπε κάποτε σε μια συνέντευξη στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα  Die Zeit. «Πήρα μαζί μου την Πράγα μου, τη μυρωδιά, τη γεύση, τη γλώσσα, το τοπίο, τον πολιτισμό».

Τα μυθιστορήματα του Κούντερα άρχισαν να εκδίδονται στην τσέχικη γλώσσα από τη δεκαετία του 1990, αλλά το «The Unbearable Lightness of Being» κυκλοφόρησε στην πατρίδα του το 2006.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ