Περί φοροφυγάδων…

Γερμανοί και Ελβετοί αξιωματούχοι επαναδιαπραγματεύονται την διμερή συμφωνία για την φορολόγηση υπηκόων της Γερμανίας που διατηρούν μυστικά καταθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε ελβετικές τράπεζες, όμως κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν τους όρους της.

Οι προσπάθειες του Βερολίνου να φορολογήσει εκατομμυριούχους που φοροδιαφεύγουν έχει προκαλέσει εντάσεις στις διμερείς σχέσεις της Γερμανίας με την Ελβετία. Αυτή την εβδομάδα η Βέρνη προκάλεσε οργή στη Γερμανία εκδίδοντας εντάλματα σύλληψης σε βάρος τριών εφοριακών που κατηγορεί ότι απέκτησαν παράνομα δεδομένα σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.

Οι Γερμανοί φορολογούμενοι οφείλουν να δηλώνουν τα έσοδά τους από επενδύσεις όπου κι αν τις έχουν κάνει, αλλά πολλοί αποφεύγουν να καταχωρούν στις δηλώσεις τους τις καταθέσεις τους στην Ελβετία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κοτχάους είπε χθες ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στους όρους μιας ενισχυμένης συμφωνίας.

Η Ελβετία πρόκειται να κατασχέσει από το 21% ως το 21% των καταθέσεων και επενδύσεων των γερμανών σε ένα εφάπαξ φόρο, έναντι του ποσοστού 19 ως 34% που προβλεπόταν προηγουμένως, και να μεταβιβάσει το ποσό στη Γερμανία, σύμφωνα με τον ιστότοπο του περιοδικού Stern.

Θα ακολουθήσει η φορολόγηση των κερδών των Γερμανών από τις επενδύσεις αυτές. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι Γερμανοί φορολογούμενοι έχουν κρύψει από 130 ως 180 δισ. ευρώ σε λογαριασμούς στην Ελβετία.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ