“Πεδίο πολιτικής η Εurovision”

Στην πολιτική διάσταση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού της Εurovision επικεντρώνεται η εφημερίδα, “Wall Street Journal”.

Με τον τίτλο, «Η Ελλάδα έστρεψε την πλάτη της στον πυρήνα της Ευρωζώνης», η εφημερίδα σχολιάζει τις ψήφους των χωρών και καταλήγει στο συμπέρασμα, πως τελικά, στην ανάδειξη του νικητή δεν παίζει τόσο ρόλο το ταλέντο όσο η συμπάθεια και τα εθνικά συμφέροντα. «Το γκλαμο- κιτς ετήσιο ευρωπαϊκό μουσικό πανηγύρι είναι γνωστό για τις “πολιτικοποιημένες” ψήφους του. Οι σκανδιναβικές χώρες πάντοτε ανταμείβουν η μία την άλλη», σχολιάζει η αρθρογράφος, Katie Martin. Φέτος, η ελληνική κρίση φαίνεται ότι επεσκίασε τον τελικό του Σαββάτου.

Αναλυτές της τράπεζας, Renaissance Capital, σημειώνουν πως «αν και η Γερμανία κατέκτησε εν τέλει την 8η θέση, δεν πήρε ούτε ένα βαθμό από την Ελλάδα. Μόνο η Ιταλία και Κύπρος, από την ευρωζώνη, έλαβαν ψήφους από την Ελλάδα». Στον αντίποδα, στις 64 ψήφους προς την ελληνική συμμετοχή, περιλαμβάνονταν μόνο τρεις χώρες από τον πυρήνα της ευρωζώνης: μία από τη Γερμανία, δύο από το Βέλγιο και το σύνηθες δωδεκάρι από την Κύπρο.

Αντίθετα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ήταν “γενναιόδωρες” με την Γερμανία, προφανώς για διπλωματικούς λόγους.

Πηγή: wsj.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ